Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dumpades på McDonalds – nu har apan blivit mamma

För drygt ett år sedan försvann goeldisapan "Abuna" från Universeum under mystiska omständigheter, 12 timmar senare hittades hon på en McDonaldsrestaurang. Nu har hon och hennes partner "Fergus" fått sin första unge. Men det är inte de enda ungen som nyligen fötts på Universeum i höst.

På Universeum råder det babyboom just nu, flera är unika födslar. En av de lyckliga föräldrarna är goeldisapan "Abuna", som kidnappades för drygt ett år sedan. Efter flera timmar hittades hon på ett bord på McDonalds.

Så här såg det ut för ett år sedan:

Eric Sundman är djurvårdare på Universeum, och var den som hämtade apan på McDonalds.

– Vi upptäckte snabbt att något inte stämde då vi utfodrar och tittar till dem flera gånger om dagen, så vi försökte reda ut vad som hänt. En första teori var att hon rymt i den större delen av regnskogen, eller att någon glömt stänga i en sluss.

När de inte hittade henne i huset polisanmälde de apans försvinnande. Efter 12 timmar från det att hon försvann ringde någon till polisen om att de sett en apa på McDonalds i Frölunda. Eric Sundman åkte dit och lyckades med polisens stöd fånga in henne.

– Var skönt att veta att den var återfunnen, men sen visste man inte i vilket skick den var. I situationen var hon stressad men när hon kom i karantän lugnade hon sig, säger Eric Sundman.

Sen sattes hon i karantän i en månad. Ingen greps för kidnappningen.

LÄS MER: Exotisk apa misstänkt stulen från Universeum

Första ungen

Nu har hon och hennes partner "Fergus" fått en unge. Ungen som man ännu inte vet könet på föddes den 14 september efter att honan varit dräktig i cirka 160 dygn. Just nu sitter ungen på en av föräldrarnas ryggar, men vid cirka 12 veckors ålder kommer den att lämna sina föräldrar, även om den fortsatt kommer söka trygghet hos sin mor och far.

– Vi kommer att göra en hälsokontroll på ungen och då ta reda på könet, då kommer den även få ett namn, berättar Eric Sundman.

Men det har kommit fler unika ungar till världen på Universeum i höst. I mitten på augusti kläcktes ett ägg med en yucatans neotropiska skallerorm, det är den första som fötts i Europa. En vuxen orm blir cirka 1,3 meter lång, men när denna unge föddes vägde den bara 25 gram.

Hajungar

Babyboomen slutar inte där. Även bland fiskarna har det kläckts ungar för första gången. Både brunbandad bambuhaj och mönstrad korallhaj har fått ungar. Totalt har det kommit fyra ungar, men finns fler ägg med foster i av brunbandad bambuhaj. Man tror att ungarna kläcktes för cirka tre veckor sedan. När de föds är de bara 10 till 15 centimeter långa vilket gör dem till ett lätt byte.

– Därför vill vi få tag i ungarna så fort som möjligt så att ingen annan fisk glufsar i sig dem, äggen vill vi placera i en egen tank, säger Klas Malmberg, marinbiolog.

Det finns nio av brunbandad bambuhaj på Universeum, som de hoppas ska få fler ungar av.

– Lyckas vi få en bra kollektion kan vi skicka hajar till andra akvarium, så vi håller tummarna för att det blir fler.

LÄS MER: Skansen-Jonas om försvunna apan: "Kan ha dött"

LÄS MER: Försvunna apan hemma igen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.