Bild: Malin Grönborg
Bild: Malin Grönborg

Dubbelmördare vill ha livstidsdomen tidsbestämd

Mannen var nöjd med tingsrättens dom på tolv år för ett dubbelmord i Hammarkullen i Göteborg. Men då skärpte hovrätten skärpte rejält - till livstid. Nu vill mannen få straffet tidsbestämt.

ANNONS
|

En oktobernatt år 2006 trängde sig två beväpnade män in i en lägenhet på Bredfjällsgatan i Hammarkullen i Göteborg. Här sköt de ihjäl två, av de fyra personerna som befann sig i bostaden, med 21 skott med ett automatvapen.

Polisen beskrev då morden som någon typ av intern uppgörelse. Det ska ha funnits motsättningar inom den vietnamesiska kolonin.

I samband med händelsen kunde en man, som nu är i 40-årsåldern, gripas för brottet.

Under utredningens gång greps och anhölls ytterligare åtta personer som misstänktes vara inblandade för att de ska ha hjälpt gärningsmännen såväl före som efter dödsskjutningen.

Nöjd med tingsrättens dom

Dessa nio personer åtalades sedan. Skytten åtalades för två mord och mordförsök på de andra personerna som befann sig i lägenheten.

ANNONS

Tingsrätten dömde mördaren till fängelse i tolv år. Mannen ska då ha nöjdförklarat sig.

Men åklagaren var inte nöjd utan överklagade.

I december 2007 valde Hovrätten för Västra Sverige att skärpa straffet för mannen i 40-årsåldern - till livstidsfängelse.

Nu har mannen ansökt om att få sitt straff tidsbestämt.

I en ansökan som har skickats genom sin advokat, till Örebro tingsrätt. De skriver att han frihetsberövades i oktober 2006: "tio år har således passerat", skriver advokaten i ansökan. De skriver också att "förutsättningar föreligger att omvandla hans livstidsstraff till fängelse på viss tid".

Enligt nyhetssajten Siren sitter mannen på Hallanstalten i Södertälje.

Hårdare i hovrätten

Av de övriga inblandade dömde tingsrätten bara en av dem, till sex månaders fängelse för skyddande av brottsling. De andra frikändes. Hovrätten var dock hårdare. Förutom att skytten fick livstids fängelse, dömdes tre av de åtalade.

Hovrätten skrev i sin dom att man måste se allvarligt på alla som är inblandade i ett dubbelmord som har karaktären av avrättning i en kriminell miljö och som uppenbarligen varit lösningen på motsättningar mellan de inblandade.

Mannen som fick sex månaders fängelse för skyddande av brottsling fick istället fängelse i ett år och sex månader. För de övriga blev det fängelsestraff på tre år och den andre ett och ett halvt år.

ANNONS

Den andra skytten ska dock ha klarat sig undan.

ANNONS