Drömmen om en ny gemenskap sprack

ANNONS
|

Paret hör till förlorarna i en av vinterns många drabbningar i konflikten om Alternativbyn: slaget om Stenpaviljongen.

Stenpaviljongen är byggnaden mellan Träpaviljongen - med kontor, inhyrda företag och byalokaler - och de före detta personalbostäderna, i dag BRF Tillsammans.

Där finns 23 lägenheter. Elisabet och Claes Ringqvist hyrde en av dem i väntan på att få flytta till Ekoberget, ett ekologiskt nybygge norr om paviljongerna. Detaljplaneringen var långt gången när konflikten blev akut förra året och kommunen la processen på is.

I somras, när fastigheten bjudits ut till försäljning, var Elisabet och Claes med och bildade kooperativ hyresrättsförening. Tillsammans med elva grannar skulle de få förtur som köpare och därmed kunna rädda visionen om byn.

ANNONS

Då fanns fler som ville flytta in men Lena Nikunen, Lars Lidström och Harri Nikunen, som kontrollerar byns bolag Alternativbyn Väst AB, vägrade hyra ut till sådana som fortfarande trodde på Alternativbyn - och därmed valt "fel sida" i konflikten. I stället har bolaget hyrt ut på öppna marknaden.

Problem med narkotika

Polisen har nu flera gånger fått anledning att besöka byn för att ingripa mot narkotika.

- Svenshögen har länge varit överrepresenterat i kommunen med flera problemadresser när det gäller missbruk. Nu är det en viss sådan inflyttning också i Alternativbyn, säger utredningschef Ove Svensson.

Margareta Tomkinson, ordförande i kooperativa föreningen Stenpaviljongen:

- Besökare till dem springer här hela tiden, en och annan uppenbart påtänd.

Björn Johannesson, ordförande i föreningen Alternativbyn:

- Om bolaget använder missbrukarna som redskap för att skrämma bort dem som flyttat hit för projektets skull är det djupt tragiskt.

Makarna Ringqvist är inte de enda som flyr fältet. Flera av de tolv som fanns kvar i höstas har flyttat. Några har fått jobb på annan ort. Andra har flyttat över till radhusen intill i takt med att medlemmar i BRF Tillsammans också tröttnat på bråket, gett upp visionen, flyttat och hyrt ut sina just nu osäljbara bostadsrätter.

ANNONS

Att bolaget vill höja hyran för Ringqvists trea med nästan 50 procent, från 4 330 kronor till 6 450 har inte precis ökat makarna Ringqvists lust att bo kvar.

Annat var det för drygt tre år sedan, kring årsskiftet 2002/03.

- Vi hade bott i Sesterviken i Svanesund sen 1988 när det var nybyggt, berättar Elisabet. Barnen var utflugna, vi ville göra något annat och sökte en större gemenskap. Vi ville vara delaktiga i att skapa ett hållbart samhälle.

Hon är arbetsterapeut och hade hoppats på att på sikt öppna egen klinik i förberedande rehabilitering i Träpaviljongen där byns restaurang, trädgård och träverkstad skulle finnas som resurs. Claes jobbar som elingenjör på Tor Line i Göteborg.

- Tidigare fanns en särskild grupp, utsedd av Föreningen Alternativbyn, som valde in dem som skulle bo här, säger Claes. De frågade efter ålder, yrke, om det fanns barn och intresset för att skapa ett hållbart samhälle.

Paret Ringqvist kände sig väldigt välkomna. Claes behörighet som elektriker var viktig för byn.

- Vi var de sista som fick hyra i Stenpaviljongen. Sen var huset fullt, folk stod i kö. I vårt hyreskontrakt står dessutom att lägenheten återgår vid avflyttning och att Föreningen Alternativbyn skall utse ny hyresgäst, säger Claes.

ANNONS

"Oproffsigt ledarskap"

- I början var det väldigt positivt, säger Elisabet. Mycket jobb för byn men också mycket fester. När vi jobbade hade vi fest. Vad som inte kändes bra var att Lena, Lasse och Harri inte kom på våra möten, att de inte gav nån information.

- Deras ledarskap var så fruktansvärt oproffsigt, säger Claes. När det sen inte blev någon insyn började skitsnacket.

- Vi var vänner, Lasse och jag. Sen polisanmälde han mig när jag kopplade in den avstängda elen till bostadsrättsföreningen igen.

- Det var en pseudodemokrati, säger Elisabet. De släppte inte makten ifrån sig. Deras bild av demokrati stämde inte alls med vår. De hade all makt, men sa att de kände sig maktlösa. Eller också ville de tillskansa sig allt. Kanske inte från början men när de väl fått smak för ägandet.

Båda har varit aktiva i de ständigt återkommande försöken att medla och nå försoning.

- Jag sörjer att vi inte redan i början lyckades samla vår kollektiva styrka och ta över, säger Claes.

Snart flyttar de. De 10 000 kronor de hittills satsat i Ekoberget har de satt upp på "blåskontot".

Lena Nikunen, Lars Lidström och Harri Nikunen vill inte uttala sig för GP.

ANNONS
ANNONS