Djur dör ut på grund av stadens ljus

Gatubelysning kan ge ökad trygghet i städerna – men minskar naturens mångfald. Nattaktiva djur som insekter och fladdermöss är särskilt drabbade.
– Fladdermöss påverkas verkligen negativt. De är helt anpassade till ett liv i mörker, säger Magnus Gelang, biolog vid Göteborgs naturhistoriska museum.

ANNONS
LocationGöteborg|

Gatubelysningen i Göteborg ska enligt policy skapa en levande och trygg stadsmiljö. Belysningen tänds när det börjar mörkna och släcks på morgonen när solen lyser upp staden igen.

Många arter är anpassade till att sova om natten och vara vakna när det är ljust. Så är det däremot inte för nattlevande insekter och fladdermöss. Magnus Gelang är biolog vid Göteborgs naturhistoriska museum och berättar att de ljusskygga fladdermössen blir allt färre i vårt moderna samhälle.

– De flesta fladdermöss är ljusskygga och flyger inte ut om det är ljust. Det finns flera arter som inte ens flyger över en väg, det blir som en mur för dem, säger han.

ANNONS
Magnus Gelang är fladdermusexpert, biolog och intendent vid Göteborgs naturhistoriska museum.
Magnus Gelang är fladdermusexpert, biolog och intendent vid Göteborgs naturhistoriska museum. Bild: Privat

"Svälter ihjäl"

Kyrktorn är ett exempel på ett vanligt boende för fladdermöss. Nu blir dock allt fler belysta med vägglampor – till nattdjurens förtret.

– I sämsta fall vågar de sig inte ut. Då stannar de kvar tills de svälter ihjäl. Det fungerar som när vi är mörkrädda. Är du riktigt mörkrädd går du inte ut i ett svart tomrum, säger Magnus Gelang.

I Göteborg finns det få tillräckligt stora områden som är mörka under natten, något som gör de ljusskygga fladdermössen allt färre.

– Det finns nästan inga, det finns mörka områden men de är otroligt utspridda. Det är bara som små prickar här och där. Resten är ett hav av ljus.

Ljuset ger färre insekter

Och trots lite forskning på området, kan man även se att insekterna påverkas av stadens eviga ljus.

– Man vet att antalet insekter minskar och det finns vissa studier där man kan se att det finns samband mellan ökad belysning och minskat antal insekter. Men för att se hur sambandet ser ut behövs mer forskning. Vissa studier tyder också på att nattlevande insikter inte pollinerar inne i städer där det är ljust, säger Charlotte Jonsson, insektsspecialist vid Göteborgs naturhistoriska museum.

Hon berättar att man kallar fenomenet för ljusförorening, det vill säga att ljuset påverkar miljön negativt – eftersom att arterna blir allt färre.

ANNONS

– Insekterna har en viktig roll, de är föda för många djurgrupper och dessutom viktiga pollinatörer för växter, säger hon.

Ljuset påverkar mångfalden

Eftersom de ljusskygga arterna av fladdermöss och insekter blir allt färre, minskar den biologiska mångfalden på grund av ljusföroreningarna.

– Mitt i all den här klimatångesten som råder idag så skulle jag säga att klimatfrågan är viktigt, men den är inte lika akut som frågan om biologisk mångfald, den förlusten verkar vara värre. Förlorar vi den biologiska mångfalden förlorar vi de grundläggande funktionerna i hur ekosystemen och andra processer i naturen fungerar. Vi behöver mat, luft och vatten och allt det här påverkas av den biologiska mångfalden, säger Magnus Gelang.

Sommarhalvåret värst

Det är främst under sommarhalvåret som de nattaktiva djuren påverkas av stadens ljus. Det är nämligen då de är som mest aktiva.

– Jag tänker på det vid sådär april till oktober. Jag bor på landet och har ofta en liten lampa utomhus under vintern. Jag tänder inte den när det börjar bli lite ljusare på kvällarna. På vintern sover djuren och insekterna är inte lika aktiva.

ANNONS