Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Christina Hammenfors, skolsköterska på Nordhemsskolan, är utbildad distriktssköterska och ordförande i Distriktssköterskeföreningen i Göteborg. Hon tycker att yrkesgruppen ska användas optimalt under pandemin. Bild: Anders Ylander
Christina Hammenfors, skolsköterska på Nordhemsskolan, är utbildad distriktssköterska och ordförande i Distriktssköterskeföreningen i Göteborg. Hon tycker att yrkesgruppen ska användas optimalt under pandemin. Bild: Anders Ylander

Distriktssköterskors kompetens hårdvaluta i coronakrisen

I vissa glesbygdsområden i landet är behovet av specialutbildade sjuksköterskor som får ordinera coronavaccinet stort.
I Västra Götaland ser läget bättre ut, men man följer utvecklingen.
– Jag hoppas att vår kompetens används optimalt för att vaccinera så många som möjligt – vi borde vara hårdvaluta i coronatider, säger Christina Hammenfors, ordförande i Distriktssköterskeföreningen i Göteborg.

I Sverige finns runt 14 000 yrkesverksamma distriktssköterskor.

En behörig sjuksköterska får utföra en vaccination – men inte ordinera vaccinet.

En distriktssköterska och andra sjuksköterskor med specialistkompetens får göra både och.

I vissa glesbygdsområden i landet är behovet av specialutbildade sjuksköterskor som får ordinera coronavaccinet stort – särskilt eftertraktade är distriktssköterskor som enligt Distriktssköterskeföreningen i Sverige märkt en ökad press och ett ökat intresse för kompetensen.

I debatten under pandemin har det i några regioner uttryckts en oro för att distriktssköterskor och barnsjuksköterskor inte ska räcka till.

LÄS MER: Försenade leveranser påverkar Göteborgsregionens vaccinplan

Behoven täckta

I Västra Götalandsregionen finns enligt hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström i nuläget dock inget behov att omfördela distriktssköterskor eller andra sjuksköterskor med specialistutbildning för att ordinera vaccin eller för att vaccinera.

– Inte som det ser ut nu. Distrikts- och barnsköterskor är liksom läkare en viktig resurs och det är tryggt att veta de finns. Just nu har vi täckt behoven – men vi följer utvecklingen och vi vet att läget kan ändras. Det är många med specialistutbildning som har hört av sig och som står till förfogande om behov uppstår, något det mycket väl kan göra längre fram. Att den hjälpen finns är vi förstås väldigt tacksamma för, säger Ann Söderström.

Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Behöver inte ha med en doktor

Christina Hammenfors har tidigare arbetat som distriktssköterska och arbetar nu som skolsköterska på Nordhemsskolan i Göteborg. Hon har varit i kontakt med Göteborg stad och sagt sig stå till förfogande.

– Jag hoppas att vår kompetens och ofta långa erfarenhet används i hög utsträckning, det skulle spara både tid och pengar om vi mer aktivt deltog i den pågående vaccinationen mot corona. Vi är vana vid att jobba självständigt och eftersom vi har behörighet att ordinera vaccinet måste vi inte ha en doktor i bakgrunden, säger hon.

Än så länge har hon inte fått något svar.

– Vi inväntar besked. Förvaltningen skulle höra av sig om det fanns behov – men än har vi inte hört något, vilket gör mig förvånad. Man kan väl säga att vi står på startlinjen och väntar på startskottet. Jag tror att vi med vår kompetens skulle vara en tillgång, i såväl kommuner som i regionen, säger hon.

LÄS MER: Sjukvårdsdirektörens nödrop: ”Vi behöver mer vaccin”

”Vaccinera för allt vad tygen håller”

För Christina har arbetsuppgifterna delvis ändrats under pandemin och hon menar att hon och hennes kollegor relativt snabbt skulle kunna ställa om och delta i vaccinationsarbetet.

– Som jag ser det handlar det om att vaccinera för allt vad tygen håller. Med fler händer kan fler vaccineras – därmed skulle också vaccinationen av de som inte är i riskgrupp kunna ske fortare. Det är ju inte en evighet det handlar om utan en förstärkning under några månader, säger Christina Hammenfors som är ordförande i Distriktssköterskeföreningen i Göteborg.

LÄS MER: Undersköterskor kan vägra coronavaccin – utan arbetsgivarens vetskap

LÄS MER: Därför får inte alla sjuksköterskor ordinera vaccin mot corona

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.