Digitalt kyrkkaffe när kyrkan ställde om

En biskop, en kör, ett kamerateam och en chattande präst. Det är i princip alla som befinner sig i domkyrkan under påskdagens mässa. Svenska kyrkan är inte ensam om att fira påsken digitalt. Över hela Göteborg och i resten av världen samlas församlingar online istället för i kyrkorna.

ANNONS
|

Klockan är elva på påskdagen och domkyrkans port är låst. En vanlig påsk hade den stått på vid gavel och hundratals människor hade just passerat in för att delta i en av kyrkans viktigaste högtidsmässor. Men det här är ingen vanlig påsk. Innanför porten pågår mässan men besökarna finns på kyrkans Facebooksida istället. Jag klickar in mig på min telefon.

– Kristus är uppstånden, säger biskop Susanne Rappmann.

– Ja, han är sannerligen uppstånden, svarar kören enligt den välkända påskliturgin.

I kommentarsfältet på Facebook strömmar hjärtan, tacktecken och ett och annat halleluja in.

Mässan pågår under en timme och sedan öppnas kyrkporten för besökare som vill sitta i stillhet eller tända ljus.

ANNONS

Kyrkkaffe online

Vid en dator längst bak i kyrkan står prästen Josefine Callenberg. Hon har chattat med gudstjänstbesökarna under mässan och just skickat ut en inbjudan på Zoom till att delta i kyrkkaffet.

– Vi har prövat en gång förut och då kom det sju besökare, berättar hon.

Strax börjar det spraka och Eva Glemme kopplar upp sig.

– Jag hängde med i kommentarsfältet och när jag såg inbjudan till kyrkkaffe så kunde jag inte motstå, säger hon och skrattar.

– I den här situationen så är det här ett jättebra alternativ.

Hon pratar en stund med prästen innan jag bryter in med en fråga.

Känns det som att du är på kyrkkaffe?

– Ja, det gör det faktiskt. Det är lite tokigt men ändå härligt!

Oväntad upptäckt

Domkyrkan har firat gudstjänst och middagsböner digitalt de senaste tre veckorna och börjar bli lite varm i kläderna.

En oväntad upptäckt är att de digitala besökarna faktiskt är fler än de fysiska.

– Vanligtvis brukar vi ha ett par hundra besökare i kyrkan här på påsk men vår senaste mässa har haft över 2 000 visningar på nätet, berättar domprosten Stefan Hiller.

Domkyrkan är inte ensam om att flytta ut på nätet i påsk. Runt om i Göteborg har församlingar från olika samfund gjort samma sak. Och i Vatikanen bröt påven Franciskus en flera hundra år gammal tradition när han livesände påskdagsmässan för världens 1,3 miljarder katoliker bakom stängda dörrar.

ANNONS

Förra årets påskdagsmässa lockade 70 000 personer till Petersplatsen. I år är ingången till Vatikanen stängd och vaktas av beväpnad polis, iförda munskydd och plasthandskar.

– I dag går mina tankar först till det stora antal som direkt har påverkats av coronaviruset. De sjuka, de som har dött och familjemedlemmar som sörjer förlusten av sina nära och kära och i vissa fall inte ens fick ta ett sista farväl, sa Franciskus under mässan.

Den 83 år gamla argentinaren har erkänt att situationen har fått honom att känna sig "instängd".

LÄS MER:Påskmässa livesänds för en miljard katoliker

"Härligt och sorgligt"

Efter mässan i Göteborgs domkyrka droppar några besökare in och sätter sig i stillhet. Biskopen Susanne Rappmann kommer ner från altaret och passerar de tre kamerorna som filmat mässan.

– Det finns något härligt och väldigt sorgligt över att göra på det här sättet, säger hon.

Göteborgs biskop Susanne Rappmann ledde påskdagsmässan i domkyrkan inför tomma bänkar.
Göteborgs biskop Susanne Rappmann ledde påskdagsmässan i domkyrkan inför tomma bänkar. Bild: Magdalena Rosen

– Härligt för att det ens är möjligt. Tekniken är helt makalös! Det fungerar bättre än jag föreställde mig. Och det finns en stor förståelse för att det är som det är bland våra besökare.

Har du något särskilt budskap du vill lyfta fram den här påsken?

– Vi behöver hålla fast i hoppet. Det är påskens budskap varje år men kanske viktigare än någonsin i dag, säger Susanne Rappmann.

ANNONS

LÄS MER:Lockar unga kvinnor – men kritiseras för "vänstervridning"

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS