Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den väcker folk i Vasastan – fångad på film

Tidigt på morgonen hörs ett lite ovanligt ljud i Fogelbergsparken i Vasastan. Malin Svanevik lyckades fånga upphovsmakaren på video.

Fogelbergsparken i Vasastan verkar tillsynes har fått en alldeles egen morgontupp, men av lite annan art. Malin Svanevik lyckades fånga den på bild.

– Den stör här i Vasastan den här hackspetten. Jag har hört den flera morgnar och min kompis på andra sidan parken säger att hon vaknar av den, säger Malin Svanevik och skrattar.

LÄS MER: Uggla i polisförvar efter krock med spårvagn

Hon bor i närheten av Fogelbergsparken och passerar den på väg till jobbet, där hon hört men inte lyckats se hackspetten tidigare. Det visade sig att den satt och hackade på en lampa.

– Jag har uppenbarligen letat på fel ställe då, eftersom jag trodde den hackade på något träd, men det är uppe på parkbelysningen, säger hon.

Malin Svanevik lyckades fånga hackspetten på bild. Bild: Privat
Malin Svanevik lyckades fånga hackspetten på bild. Bild: Privat

LÄS MER: Hackspett vann mot kommunens advokater – stoppar dammbygge

”Vill ha mer ljud”

Hon har ingen aning om vad det är för typ av hackspett, men Manne Strömbäck, vice ordförande i Göteborgs ornitologiska förening, misstänker att det rör sig om en större hackspett.

– Det är den vanligaste hackspetten i Sverige och det passar bra med att det är inne i eller runt stan. Sen finns det också mindre hackspett och gröngöling, säger han.

LÄS MER: Sällsynt fågelart i Torslanda skapar historia

Man skulle kunna tro att hackspetten gjort ett misstag när den hackar på parklampan, men enligt Manne Strömberg kan det vara ett medvetet val.

– Den vill ha mer ljud helt enkelt. Den visar var den är och har intagit det området, säger han och tillägger att syftet även kan vara att hitta en partner.

Manne Strömberg, Göteborgs ornitologiska förening Bild: Privat
Manne Strömberg, Göteborgs ornitologiska förening Bild: Privat

Kan den tänkas bli kvar?

– Nu spekulerar jag, men om den hittar någon partner där och det är ett bra ställe för bohålor så kan den nog vara kvar. Men blir den skrämd eller inte hittar någon partner så sticker den nog till något annat ställe, säger han.

LÄS MER: Världens största uggla lockar besökare till Vasastan i Göteborg

LÄS MER: Berguv dök upp i Vasastan – nu har den stora ugglan dött

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.