Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Demonstration för Navalnyj i Göteborg upplöst av polis

Ett 20-tal personer samlades på lördagen vid ryska konsulatet i Örgryte för att visa sitt stöd för den fängslade Aleksej Navalnyj.
Men trots att det gick lugnt till beslutade sig polisen för att lösa upp demonstrationen.
– Men tanke på antalet personer som var där ansåg vi det att betrakta som en allmän sammankomst, säger Anna Göransson, presstalesperson vid polisen i region Väst.

På lördagen samlades tusentals personer i Moskva och andra ryska städer för stödprotester för den fängslade oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj. På lördagseftermiddagen hade hundratals personer gripits. Enligt obekräftade uppgifter på lördagseftermiddagen är Navalnyjs fru Julia Navalnaja en av de gripna.

Och vid ryska konsulatet vid Sankt Sigfridsplan i Örgryte hade ett 20-tal personer samlats för att visa sitt stöd för Navalnyj, men också för andra demonstranter.

– Vi oroar oss för våra bröder och systrar som riskerar att fängslas i Ryssland, sa arrangören Adrian Ada Ai Kolosay till GP innan demonstration inleddes vid lunchtid.

LÄS MER: Navalnyjanhängare gripna i Moskva

Polisen tvingade lösa upp demonstrationen

Hon lovade vidare att det skulle vara en coronasäker demonstration, med avstånd mellan deltagarna.

Enligt polis på plats höll demonstranterna avstånd. Trots det löstes den upp med hänvisning till pandemilagen.

– Men tanke på antalet personer som var där ansåg vi det att betrakta som en allmän sammankomst, säger Anna Göransson, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Anna Göransson beskriver ändå stämningen på plats, och dialogen mellan polis och demonstranter, som god. Hon betonar att det är polisens uppgift att värna yttrandefrihet och opinionsyttringar, men att rådande omständigheter tvingade dem att ta detta beslut.

– Utan pandemin hade vi inte löst upp demonstrationen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.