Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/2

Demokraterna avbryter förhandlingar med Alliansen

På fredagen gick Demokraterna ut med att de avbryter fortsatta samtal med Alliansen rörande ett maktskifte i Göteborg.
"Alliansen spelar bort chansen till maktskifte", skriver partiledaren Martin Wannholt på partiets Facebooksida.

Sedan valet har det spekulerats i om ett eventuellt samarbete mellan Alliansen och Demokraterna i kommunfullmäktige. Det skulle i så fall ge dem 38 mandat, mot 36 för de rödgrönrosa.

Alliansen har varit tydliga med att man vill få till ett maktskifte. Demokraterna däremot har varit öppna för att samarbeta med flera partier, villkorat att de då vänt i frågan om Västlänken.

Tidigare i september kunde GP rapportera om att inledande samtal parterna emellan inletts.

– Jag är ganska hoppfull, och det bygger på att både Alliansen och Demokraterna vill ha maktskifte i Göteborg, sa Jonas Ransgård, moderaternas dåvarande gruppledare till GP.

LÄS MER: Demokraterna och Alliansen har inlett förhandlingar

M kallade till möte

Men nu vänder Demokraterna, och menar att man avbryter samtal med Alliansen om att ta över makten i Göteborg.

På fredagseftermiddagen publicerades ett inlägg på Demokraternas Facebooksida, undertecknat av partiledaren Martin Wannholt.

Enligt Wannholt kallade den nyvalde gruppledaren för Moderaterna, Axel Josefson igår till ett möte med gruppledarna för KD, L, C och D. Han ska då, enligt Wannholts inlägg, ha sagt att utgångspunkten för fortsatta förhandlingar är Alliansens budgetförslag och att Västlänksfrågan inte är förhandlingsbar.

Det har alltså fått Demokraterna att reagera.

"Alliansen har därmed i praktiken stängt dörren för fortsatta samtal och dess fyra gruppledare banar nu väg för fortsatt rödgrönt styre", skriver Martin Wannhholt.

Till GP säger Martin Wannholt att Alliansen gjorde klart att det var Alliansen budget som gällde – "era synpunkter kan vi kanske titta på långsiktigt" – och det inte var aktuellt att tala om Västlänken.

"De vill inte ha ett maktskifte"

– Väldigt konstigt med tanke på vad han (Axel Josefson) sa i GP i måndags. Då sa han att han var beredd att lyssna. Men i går på mötet fanns inga tecken på att de var beredda att lyssna på någonting, säger Martin Wannholt.

– Det blir konstigt att förhandla med någon som byter ståndpunkt på det sättet, så att man inte vet var man har dem. Sedan brukar man väl inte börjar ett samtal med att diktera villkoren på det här sättet. Så man inte ens får lyfta upp en fråga som de vet är vår hjärtefråga.

Han landar i slutsatsen att Alliansen inte är intresserade av ett maktskifte.

LÄS MER: Josefson: "De säger nej till en historisk möjlighet"

– Med den situation vi har i staden så får väl delar av Alliansen gå till de rödgröna och sitta i baksätet där som vanligt.

Kan förhandlingarna komma att återupptas eller är de över för gott?

– Jag hoppas att de som röstat på Allianspartierna tar sina företrädare i kragen och säger att de vill ha ett maktskifte – och inte en socialdemokratisk tunnel till varje pris.

Det är det som krävs för att förhandlingarna starta igen?

– Ja, man kan inte förhandla om man inte öppnar någonting någonstans.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.