Dementa Bibbi, 77, rymde från äldreboendet – ingen letade

Mitt i natten hittade polisen dementa Bibbi Grimberg, 77, ensam och förvirrad i Brunnsparken. När äldreboendet där hon bodde kontaktades visste de inte ens att hon var borta.
– Det hade kunnat hända precis vad som helst, säger dottern Ingela Jonsson.

ANNONS
|

Det var en söndagskväll i början av januari som Bibbi Grimberg, 77, gick ut från det kommunala äldreboendet Järnbrottshus i Frölunda. Vad hon skulle göra är oklart. Själv har hon inget minne av promenaden då hon sedan flera år lider av demens.

Men via appar på telefonen har hennes familj i efterhand kunnat se att hon under närmare fem timmar gått över 30 000 steg in till centrala Göteborg. Strax efter halv ett på natten reagerade en taxichaufför på att den äldre kvinnan befann sig i Brunnsparken mitt i natten och förstod snart att allt inte var som det skulle och tillkallade polis.

ANNONS

Polisen körde sedan hem henne till hennes make på Näset. Han ringde då till äldreboendet för att meddela dem om att hon var hittad, övertygad om att de hade dragit igång en sökinsats. Men istället visade det sig att ingen ens hade märkt att hon var borta, trots att ett larm hade gått och personalen enligt rutinerna borde ha tittat till henne.

– Ingen hade saknat henne. Hon är rymningsbenägen och hade larm på sig, men ingen hade brytt sig om att larmet hade gått. De hade fullständigt ignorerat det, säger hennes dotter Ingela Jonsson.

– Det hade kunnat hända precis vad som helst. Om inte polisen hade hittat henne tror jag inte att vi hade fått tillbaka henne levande. Hon hade lika gärna kunnat ramla, blivit påkörd eller nedslagen. Det är som om man skulle öppna ett dagis och släppa ut barn som är två-tre år gamla.

LÄS MER:78-åriga Monica kräver kvinnlig hemtjänst

Bott deltid på boendet i ett år

Det var för fyra år sedan som Ingela Jonsson och hennes syster Therese Grimberg började märka av de första tecknen på sin mammas demens. För ett år sedan hade sjukdomen gått så långt att familjen beslutade att hon skulle bo deltid på äldreboendet i Järnbrott för att avlasta deras pappa. Men upplägget har fungerat långt ifrån felfritt.

ANNONS

Den senaste händelsen är det andra allvarliga tillbudet sedan hon flyttade in. Även under våren gick hon ut på en oplanerad promenad. Den gången hittade polisen henne gåendes mitt på E6. Efter det hade familjen samtal med ansvariga chefer, men gjorde ingen anmälan.

– Vi har ändå varit rätt lugna då får man säga. Man vill inte vara för obekväm. Jag vill inte att de ska tycka illa om mamma. Det blir en väldigt konstig känsla för man är jättearg egentligen, men tänker samtidigt att det kan väl hända. Men så var det inte denna gången. Jag har noll förtroende för det hemmet, säger Therese Grimberg.

– Vi känner oss inte trygga. Jag har kopplat appen Hitta min Iphone till hennes telefon för att hålla koll, säger Ingela Jonsson.

"Någonting är helt galet där. Om det är fel ledning eller fel struktur. Någonting är ju fel. När man kommer vet de aldrig var hon är", säger Therese Grimberg om äldreboendet i Järnbrott där hennes mamma Bibbi, 77, bor deltid sedan ett år tillbaka. Systern Ingela Jonsson till höger.
"Någonting är helt galet där. Om det är fel ledning eller fel struktur. Någonting är ju fel. När man kommer vet de aldrig var hon är", säger Therese Grimberg om äldreboendet i Järnbrott där hennes mamma Bibbi, 77, bor deltid sedan ett år tillbaka. Systern Ingela Jonsson till höger. Bild: Jonas Lindstedt

Helst skulle de nu vilja byta äldreboende, men de är osäkra på hur deras mamma kommer att uppleva det.

– Det är som ett barn på dagis där hon bygger upp en trygghet. Även jag ska vara trygg när jag går till jobbet, men så känns det inte. Det äter upp en inifrån, säger Ingela Jonsson.

– Man ska inte behöva vara mer orolig när man lämnar henne där. Men det är man ju. Man är stressad hela tiden, säger Therese Grimberg.

ANNONS

Familjen har nu gjort en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

LÄS MER:Lavinartad ökning av 80-plussare – nu behövs fler äldreboenden

Områdeschef: "allvarligt"

Christine Ljungblad Högberg, områdeschef Särskilt boende i Askim-Frölunda-Högsbo, säger att hon ser väldigt allvarligt på händelsen och att de har gjort en Lex Sarah-anmälan.

– Vår socialt ansvarige samordnare håller på med ett utredningsarbete nu om hur det har kunnat bli så här. Det är för att vi ska kunna vidta ordentliga åtgärder och se över vad som har gått fel. Vi ska snabba på den så den blir klar så fort som möjligt.

Tills utredningen är klar – där larmlistor ska ses över och personal intervjuas – vill hon avvakta vidare kommentarer om vad som har hänt. Däremot säger hon att de redan nu har kontrollerat larmen på äldreboendet och pratat med medarbetarna för att säkerställa att rutinerna fungerar. Den tidigare händelsen, när Bibbi försvann under våren, är hon inte insatt i och kan svara för.

Tycker du att familjen borde känna förtroende för er efter det här?

– Jag har förståelse för att man mister förtroendet när en sådan här händelse inträffar. Jag har all respekt för att man känner oro. Jag hoppas verkligen att vi ska kunna bygga upp ett bra förtroende fortsättningsvis för familjen så att de ska känna sig trygga.

ANNONS

LÄS MER:Historiskt beslut i fullmäktige – stadsdelsnämnderna avvecklas

ANNONS