Debatt om tonen i sociala medier

Under sommaren tvingades riksdagsledamoten Hanif Bali ta en paus från Twitter, efter en attack mot partikamraten Carl Bildt. Samtidigt publicerades smygtagna bilder på Anders Lindberg, chef för Aftonbladets ledarredaktion, när han tillsammans med sina barn stod i en flygplatskö. Under fredagen deltog de samt forskaren Marie Grusell i en debatt om tonen i sociala medier på GP:s scen på Bokmässan.

ANNONS
|

GP:s monter var minst sagt välbesökt när Twittergiganterna Anders Lindberg och Hanif Bali skulle diskutera tonen på sociala medier.

Vid sin sida hade de forskaren Marie Grusell, lektor vid institutionen för journalistik, medier och kommunikation. Hon säger att det vinnande konceptet är att man ska vara "privat, öppen och autentisk" för att nå ut på sociala medier. Men partiledarna – som hon i huvudsak tittat på – sticker inte ut särskilt mycket.

– Jag trodde att de skulle bli mer privata. Men så har det inte blivit, säger hon.

Anders Lindberg har delvis mött en annan del av de sociala medierna. I februari i år dömdes en person som hotat honom via Twitter. Han har också sett smygtagna bilder av sig och sin familj i en flygplatskö, publicerade av en twittrare som pekade ut honom som en hycklare eftersom hans ledarsida tidigare publicerat en text som uppmanar till flygskam.

ANNONS

Även Hanif Bali har vid ett flertal tillfällen hamnat i stormens öga på Twitter, något som ledde till att han efter samtal med partiledningen fick ta en paus från den arenan för ungefär en månad sedan. Kritik mot den tidigare utrikesministern Carl Bildt blev droppen.

I går gjorde han dock en kortfattad comeback. I slutet av debatten på GP:s scen lovade han att återtåget inte var tillfälligt.

– Det är business as usual, sa Hanif Bali, men påpekade att det främst är journalister som bryr sig om Twitter.

På frågan om sitt eget ansvar för tonen i sociala medier slog Hanif Bali ifrån sig. Som exempel nämnde GP:s moderator Arne Larsson Balis utspel om att svenska domare är ”syltryggar”.

– Vem har blivit hotad och hatad på grund av det? Som jag redan konstaterat: Det gör inget med samtalsklimatet. Debatten ändras ju inte.

Anders Lindberg höll inte med.

– Börjar man kampanja mot domstolar, medier och demokratiska institutioner så undergräver det kittet i den liberala demokratin. Det är klart det hotar det demokratiska samtalet och skrämmer bort jättemånga.

Det är skillnad för personer som han och Hanif själva, påpekade Lindberg, och exempelvis en ung feministisk agitator.

ANNONS

– Blir man taggad av någon av de stora högertwittrarna sitter man i veckor med hat. När man inte har vår plattform, då blir det livsfarligt. Det är viktigt att man inte sparkar nedåt, sa Anders Lindberg och fick debattens enda applåder.

ANNONS