Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

De vill att basketkorgarna återförs till Eriksberg

I somras togs basketkorgarna på Monsungatan i Eriksberg tillfälligt bort. Högljutt spel sent på kvällen, nedskräpning och en otrygg miljö var de anledningar som ledde fram till beslutet. Nu lyfter lokala politiker åter frågan då de fortfarande inte återförts.
– Att flytta på basketkorgarna löser inte de sociala problemen, säger Johan Svensson (V).

Innan sommaren beslutade park- och naturförvaltningen i samråd med polisen och stadsdelsnämnden att basketkorgarna vid Monsungatan i Eriksberg tillfälligt skulle tas bort. Spelandet ansågs orsaka alltför mycket besvär för de som bodde i närområdet.

Nu uppmanar Johan Svensson, gruppledare för Vänsterpartiet i stadsdelsnämnden Lundby och Martin Nilsson, gruppledare för Miljöpartiet i samma stadsdel, politikerna att ompröva frågan om basketkorgarna.

– Det är av samma skäl vi tar upp det nu som när vi var upprörda över att de togs bort. Att flytta på basketkorgarna löser inte de sociala problemen, säger Johan Svensson (V).

LÄS MER: Basketkorgar i Eriksberg borta – ”för stökigt” enligt polisen

Alla har rätt till en meningsfull fritid

Snarare ser han att det kan bli tvärtom. En meningsfull fritid för både unga och gamla är något som han ser som en rättighet, och basket menar han är ett både populärt och bra sätt att umgås i coronatider.

– Ungdomarna har oavsett om de bor i Eriksberg eller inte rätt till en nyttig fritidssysselsättning. Självklart behöver man ta tillbaka korgarna, säger Johan Svensson (V).

Ungdomar samlades i stora grupper efter klockan tio på kvällen och spelet störde de som bodde i närheten och under sommaren ville ha öppna fönster. Polisen beskrev området som stökigt och konfliktfyllt, vilket ledde till att korgarna togs bort.

Beslutet upprörde flera i området och ungdomar som framförallt under coronakrisen sökt sig till uteaktiviteter kände sig orättvist behandlade. De hänvisades istället till Färjenäsparken en dryg halv kilometer därifrån.

LÄS MER: Park- och natur vill stoppa den planerade Vasagrillen

”Platsen kan inte vara vigd åt de som bor där”

Nu kastas strålkastarljuset återigen mot basketplanerna. I somras gav park-och naturförvaltningen beskedet att de skulle utvärdera effekten efter sommaren, men trots att skolstarten har passerats har inga basketkorgar återförts.

Johan Svensson (V) menar att han talat med boende i området som saknar liv och rörelse efter att korgarna tagits bort. Det var däremot andra boende i området stod för en stor del av de som önskade att basketkorgarna skulle tas ner.

Linda Nygren, förvaltningsdirektör vid park och naturförvaltningen sa tidigare till GP att flera inte kunde få den nattsömn som krävdes.

Johan Svensson (V) är däremot kritisk till att det fick styra beslutet i somras.

– Den platsen kan inte vara vigd åt de som bor där. Den är en del av centrala Göteborg, då får man ta att det kommer människor dit som vill spela basket.

Dialogmöte i oktober

Enligt Linda Nygren, förvaltningsdirektör vid park-och naturförvaltningen ska åtgärden utvärderas redan i nästa månad vid ett dialogmöte som stadsdelen bjudit in berörda parter till. Både bostadsrättsföreningar, ungdomsrådet, polisen, park- och natur förvaltningen samt politiker från stadsdelsnämnden i Lundby har möjlighet att delta.

Centerpartisten Anna Sara Perslow är ordförande i park- och naturnämnden i Göteborg. Hon har själv inte behandlat frågan men pekar på en annan aspekt som kan komma att spela in.

Basketplanen kommer från och med 23 april till den 29 oktober 2021 att användas som byggetableringsplats.

– Eriksbergskranen som ligger precis intill ska renoveras och målas om. Sen när det gäller Färjenäsparken vill vi gärna ha mer liv och rörelse där. Så det går utmärkt att spela basket om de flyttar sig 500 meter bort, säger Anna Sara Perslow (C).

LÄS MER: Nu ska Göteborg höjas flera meter – kan hamna under vatten

Martin Nilsson (MP) har också lyft frågan om basketkorgarna. Han anser det viktigt att unga och äldre har något att göra.

– Vi får nu se till att frågan tas upp och inte glöms. Det kan finnas många lösningar på en sån här sak men vi får vi se vad förvaltningen kommer fram till. Vi äger inte korgarna men vi har ett befolkningsansvar och ska se till deras intressen, säger Martin Nilsson (MP)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.