Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

De tjänade miljoner på illegala snusfabriken

Förra året slog Ekobrottsmyndigheten till mot en illegal snusfabrik i Västra Frölunda. Nu åtalas fyra män för grova skattebrott.
De misstänks ha tjänat mångmiljonbelopp på att runda Skatteverkets kontroller och sälja snuset svart.

Det var i augusti 2018 som Ekobrottsmyndigheten genomförde en stor koordinerad insats i Göteborgsområdet. Ett av målen var en illegal snusfabrik i Västra Frölunda.

Under fredagen väckte åklagare vid Ekobrottsmyndigheten åtal mot fyra personer för grova ekobrott.

Kärnan i ärendet handlar om den snusfabrik som en företagare i tobaksbranschen tog över under 2017. Han ska då ha påbörjat tillverkning av egna snusmärken. Dock ska han endast ha anmält en ytterst liten del av produktionen – knappt en tiondel enligt åtalet – till Skatteverket.

På så vis har staten undanhållits den punktskatt som ska betalas vid all yrkesmässig tillverkning av snus. I stället har det oredovisade snuset sålts vidare svart till tobakshandlare i Göteborgs- och Stockholmsområdet under egna varumärken.

Åklagaren misstänker att Skatteverket ska ha undanhållits flera miljoner kronor i tobaksskatt.

LÄS MER: Olaglig snusfabrik i Göteborg avslöjad

Dödliga kemikalier hittade

Vid tillslaget i fabriken och på andra platser togs omkring ett ton färdigt snus och drygt åtta ton tobaksråvara i beslag. Vid tillslaget upptäcktes även stora brister i arbetsmiljö och allvarlig försummelse vad gäller reglerna kring livsmedelshantering.

Till exempel påträffades kemikalier i ett öppet skåp som enligt Nationellt forensiskt centrum (NFC) hade potential att döda cirka 45 000 människor. Den delen utreds separat av Åklagarmyndighetens miljöbrottsenhet.

– De flesta arbetare i fabriken har avlönats svart med 50 kronor i timmen vilket är en del av åtalet, säger Daniel Larson, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten och förundersökningsledare i ärendet.

Han vill uppmana konsumenter att se upp med billigt snus av okända märken.

– Snuset som tillverkats i fabriken har förekommit frekvent i mindre tobaksbutiker runt om i Västsverige och i Stockholm. Jag vill verkligen uppmana alla konsumenter att tänka efter om de lockas av att köpa billigt snus i kvartersbutiken, säger han och fortsätter:

– Det handlar om att inte göda grov brottslighet och möjliggöra det så kallade skuggsamhället med utländska medborgare som utnyttjas i riskabelt svartarbete. Det handlar även om konsumentens hälsa. I utredningen har vi foton på när svartarbetare i bar överkropp och utan skyddshandskar packar snus i dosor.

LÄS MER: Svartmarknaden för snus omsätter mångmiljonbelopp

Snusbrott allt vanligare

Fabriksägaren åtalas även för grovt bokföringsbrott och förberedelse till grovt skattebrott. Det handlar då bland annat om de flera ton tobaksråvara som påträffades hemma i dennes garage.

Vidare åtalas arbetsledaren i fabriken för medhjälp till skattebrottsligheten samt två av de företagare som påstås vara handlare som köpt fabrikens snus och sålt vidare till konsumentled.

Varje år bidrar den snusrelaterade brottsligheten till att undanhålla mångmiljonbelopp från staten. Något som GP tidigare har skrivit om.

Magnus Råsten, som ansvarar för punktskattebrottslighet på Ekobrottsmyndigheten, har märkt av ökningen.

– Vi har sett en viss förskjutning från "traditionell" brottslighet som narkotika, vapen och våld mot andra delar som också är lukrativa men är förknippade med mindre risker. Snus är ju inte heller någon olaglig produkt i sig. Det finns överallt och är därmed lättare att dölja än narkotika, har han tidigare sagt till GP.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.