Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

De klev upp i ottan och städade upp efter nyårsstöket

Det har blivit en tradition för medlemmarna i Ahmadiyya Muslimska ungdomsförbundet. Medan många låg tryggt parkerade i sängarna var ett 50-tal personer uppe tidigt på nyårsdagens morgon och städade på Götaplatsen och Heden.
– Det är viktigt att föregå med gott exempel, säger vice ordförande Basit Mahmood.

Krossade glasflaskor och skräp efter avfyrade raketer – de centrala stråken i staden ser knappast snygga ut efter nyårsfirandet. Men precis som tio gånger tidigare var medlemmarna i Ahmadiyya Muslimska ungdomsförbundet uppe på tidigt på nyårsdagen för att helt ideellt hjälpa till och städa upp efter stöket och fyllan kvällen innan. Först träffades de dock i Nasirmoskén i Högsbohöjd.

– Vi träffades för gemensam morgonbön klockan 6 och hade en gemensam frukost. Sedan tog vi oss till Heden och började städa där och även på Götaplatsen från klockan 8 och en och halv timme framåt, säger Basit Mahmood som är vice ordförande i ungdomsförbundet.

Välfyllda säckar

– Det var en hel del skräp – det är ju mycket nattklubbar och festställen i centrala staden – och på fotbollsplanen på Heden smälls det ju mycket fyrverkerier. Jag kan inte säga hur många sopsäckar vi fyllde, men alla säckar vi fick av staden blev fyllda – de tog slut.

Basit Mahmood förklarar att barnen, ungdomarna och de vuxna som ställer upp vill göra en god gärning genom att städa upp efter nyårsfestandet.

– Vi vill föregå med gott exempel och göra en insats för samhället. Det är viktigt att visa uppskattning och kärlek till landet vi bor i. Vi kan konstatera att många av våra ungdomar är svenskfödda och vi är en del av det svenska samhället. Samtidigt kan vi se att omvärldens bild av muslimer ofta är negativ – man talar om oss, men ofta inte med oss. Vi vill motverka fördomar och bekämpa extremism.

Glada tillrop

– Vi träffade ett antal personer utanför Valand på morgonen och personer som var på väg ut från hotell på Avenyn som uttryckte sin uppskattning över att vi städade bort krossade flaskor och skräp. Vi vill ha dialog med människor vi möter och bygga broar.

Förutom i Göteborg städade ungdomsförbundets medlemmar i flera andra svenska städer.

– Ja, vi var ute i till exempel Stockholm och Malmö också.

Ahmadiyya, som i Göteborg alltså har en moské på Högsbohöjd, utgör en egen gren i islam vid sidan av sunni och shia. Den grundades i Indien i slutet av 1800-talet och uppskattas ha 10-20 miljoner anhängare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.