Dajana Mehdin är glad över att vara färdig med sin masteruppsats i sociologi på Göteborgs universitet.
Dajana Mehdin är glad över att vara färdig med sin masteruppsats i sociologi på Göteborgs universitet.

Dajana tar pulsen på kvinnorörelsen

Förra året åkte studenten Dajana Mehdin, från Göteborg, till Serbien för att ta pulsen på kvinnorörelsen.

ANNONS
|

När vi träffas i Dajanas ljusa lägenhet i Landala, är hon glad över att äntligen ha skrivit klart sin masteruppsats i sociologi på Göteborgs universitet.

– Jag ville få förståelse för kvinnorörelsen i Serbien och även se hur EU stödjer kvinnorörelsens krav på förändringar, eftersom EU ger ekonomiskt stöd till det civila samhället i Serbien i samband med medlemskapsförhandlingarna. Det har tagit lång tid att sammanställa allt material jag fått in, berättar hon och visar upp en del av alla böcker hon läst om ämnet, på svenska, engelska och serbiska.

Att hennes masteruppsats skulle handla om kvinnorörelsen på Balkan föll sig naturligt för Dajana som själv kommer från forna Jugoslavien.

ANNONS

Hon var bara sex år när hennes familj flydde från kriget i Jugoslavien och hamnade i Sverige.

Efter sin uppväxt i Örebro flyttade Dajana till Göteborg för att studera europakunskap, sociologi och genusvetenskap. Hon är feminist och har länge varit intresserad av kvinnorättsfrågor och jämställdhet.

– Intresset för genusfrågor kom tidigt, redan som liten såg jag orättvisor och blev arg över hur olika man behandlade män och kvinnor. På gymnasiet skrev jag uppsatser där jag jämförde killar och tjejer på olika sätt. Men det var först när jag började läsa på universitet som jag fick begreppen och förstod att feminism var en rörelse, det var då jag insåg att det här är någonting för mig.

Sedan några år tillbaka är Dajana engagerad i den svenska insamlingsstiftelsen Kvinna till Kvinna som stöder kvinnoorganisationer i krigsdrabbade områden runtom i världen.

– Organisationen startades i samband med balkankrigen då ett kvinnonätverk i Sverige skickade ned förnödenheter till de krigsdrabbade. Huvudkontoret finns i Stockholm och för några år sedan var jag var med när vi bildade en aktivistgrupp här i Göteborg, berättar hon engagerat.

När det var dags för Dajana att skriva sin masteruppsats ville hon kombinera sitt intresse för EU-frågor med sitt sociologiska fokus och bestämde sig för att titta närmare på kvinnorörelsen i Serbien.

ANNONS

Under en fältresa intervjuade hon elva serbiska kvinnoorganisationer, de flesta var inriktade mot att bekämpa mäns våld mot kvinnor.

– En av de största organisationerna använder ordet "femicide", alltså inte genocide, för att förklara att kvinnor mördas av sin partner i så stor utsträckning. Även EU lyfter omfattningen av mäns våld mot kvinnor som ett problem när de utvärderar Serbiens medlemskapsförhandlingar.

Både kvinnorörelsen i Serbien och EU ser även korruption som ett stort problem och hur de statliga institutionerna saknar transparens.

Även om Serbien har skrivit under olika fördrag och antagit olika lagar, menar kvinnoorganisationerna att inget sker i praktiken, att det bara är en "kosmetisk förändring" för att framstå som bra för EU.

– Det som slog mig mest var att de olika kvinnoorganisationerna, trots en konstant motarbetning av staten och begränsade resurser fortsätter att kämpa för det de tror på. Nästan alla kvinnorättsaktivister som jag pratade med sa att de blir motarbetade av staten, oavsett vilket parti som sitter vid makten och att politikerna har inte något större intresse för förändring, särskilt inte vad gäller jämställdhet.

Dajana såg även hur radikal och samstämmig kvinnorörelsen var i sin aktivism. Många av organisationerna har rötter i anti-krigsrörelsen och feminism som ideologi har länge funnits i Serbien. Just på grund av den radikaliteten blir de marginaliserade av staten och utsätts ofta för hot från högerextremister. De olika kvinnoorganisationerna var eniga kring huvudfrågor som till exempel att bekämpa militarism och nationalism för att förhindra att krig utbryter igen.

ANNONS

– Just nu har de slutit upp kring flera solidaritetsaktioner för flyktingarna som antingen befinner sig i Serbien eller är fast i Makedonien. Jag skulle önska att den svenska kvinnorörelsen med samma självklarhet inriktade alla sina krafter på den aktuella flyktingkrisen. Jag personligen vill också bidra till att motarbeta de rasistiska strömningarna i Sverige. Med tanke på att Sverige har betytt så mycket för mig, det har varit ett bra land att växa upp i och jag känner mig väldigt glad och tacksam för alla möjligheter jag har fått här.

Fakta: Dajana Mehdin

Ålder: 28

Bor: en tvåa i Landala

Familj: sambo, mamma, pappa och tre systrar.

Gör just nu: student och arbetssökande

Fritidsintressen: böcker, film, dans och umgås med familj och vänner.

Dina närmaste framtidsplaner: hitta ett kvalificerat jobb och fortsätta engagera mig feministiskt.

ANNONS