Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Daglig färja mellan Stenpiren och Nya varvet i sommar

Under sommaren kan göteborgarna dagligen och gratis ta ta färjan mellan Stenpiren och Nya Varvet. Bakom satsningen står ett byggbolag som vill öka intresset för området längs älven. Målet är att göra satsningen permanent.

Den 22 juni är det premiär för båtförbindelsen mellan centrala Stenpiren och Nya Varvet. Den är planerad två månader framåt med daglig skytteltrafik från lunchtid till kväll.

Men få erbjuder något gratis utan att ha en tanke med det.

En stockholmare tar plats i Göteborg i sommar med gratis turer mellan Stepiren och Nya Varvet. – Fast vi kommer att stripa om båten, tror inte det funkar så bra annars, säger projekltledaren Car-Magnus Källfelt. Bild: Claes Helander
En stockholmare tar plats i Göteborg i sommar med gratis turer mellan Stepiren och Nya Varvet. – Fast vi kommer att stripa om båten, tror inte det funkar så bra annars, säger projekltledaren Car-Magnus Källfelt. Bild: Claes Helander

Har stort ägarintresse i området

Bakom satsningen står det göteborgska byggföretaget Källfelt som har stort ägarintresse i Nya Varvs-området.

– Vi har en långsiktig satsning för att göra området mer attraktivt och levande med bostäder, företag, hotell och restauranger. Men vi tycker samtidigt att det varit bökigt för att göteborgarna att ta sig dit. Med båtförbindelsen hoppas vi att det ska bli enklare och att fler lättare ska kunna ta del av vad området har att erbjuda, säger Carl-Magnus Källfelt, projektutvecklare och förvaltare vid byggföretaget.

LÄS MER: Brotornet vakar över trafiken – men inte så länge till

Han säger att en utvärdering ska göras efter sommarens gratisprojekt men att en förhoppning på sikt är att en färjeförbindelse från Nya Varvet till centrum kan permanentas för kollektivtrafik.

– Vi vill utveckla området och för ständigt olika dialoger med kommunen och Västtrafik för hitta förbättringar för dem som som bor, studerar eller jobbar kring Nya Varvet och har i samarbete med andra flera spännande projekt igång. En fast båtförbindelse på sikt skulle underlätta för dem som arbetar i centrum och därmed minska biltrafiken, säger han.

Carl-Magnus Källfelt, projektledare. Bild: DANIEL STILLER
Carl-Magnus Källfelt, projektledare. Bild: DANIEL STILLER

Tar hjälp av Stockholmsbåt

För att klara sommarens gratisprojekt tar företaget hjälp från Stockholm genom ett samarbete med med företaget Strömma, från vilket man hyr in båt och personal.

Det är den anrika färjan Djurgården 7, byggd 1893, som vanligtvis ses i vattnen runt Stockholm som ska trafikera sträckan Stenpiren - Nya Varvet, där hon lägger till vid Kungabryggan.

LÄS MER: Färjenäs – den bortglömda staden på Hisingen

– Men vi kommer att stripa om båten och ge den ett nytt namn, jag tror inte det vore klockrent med en Djurgårdsfärja mitt i Göteborg, funderar Carl-Magnus Källfelt.

Båten tar normalt cirka 80 passagerare.

– Men under sommaren kommer den att vara coronasäkrad vilket innebär ungefär halva antalet, säger han.

Kajplatsen vid Stenpiren hyr båtföretaget av Göteborgs stad.

LÄS MER: En värld för sjöfolk och poeter

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.