Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Död val hittad vid Vinga

Vad som beskrivs vara en död val har anträffats vid Hålskär norr om Vinga i Göteborgs skärgård.
Fyndet gjordes av en privatperson under tisdagskvällen.
– Jag är sjukt nyfiken på vad det är för något, säger kvinnan som hittade valen.

Det var när kvinnan var ute till havs under tisdagskvällen som hon och sällskapet i båten såg något de reagerade över vid Hålskär mellan Vinga och Fotö i Göteborgs skärgård.

– Vi hade hundarna med oss så det var lite bökigt att gå i land, men till slut hoppade jag i land själv och tog bilderna, säger kvinnan.

Hon uppskattar att kadavret, som hon tror är en val, var tre till fem meter långt.

– Den har nog legat där ett tag. Den stank och sedan såg det ut som att någon hade lagt två stenar på den, säger kvinnan.

”Jättespännande”

Fotografen berättar fortsatt att hon är väldigt nyfiken på vad det kan röra sig om för djur.

– Det är ju jättespännande och det hade varit intressant att veta vad det är för typ av val och vad som har hänt den, säger hon.

GP har under kvällen skickat ut bilder på kadavret till olika valexperter.

Kennet Lundin är intendent vid Göteborgs Naturhistoriska museum och säger att han inte med säkerhet inte kan säga vad det rör sig om för val då kadavret är allt för nedbrutet.

– Jag skulle tippa på att det kan vara en vikval. Det är den vanligaste större valen i våra trakter och döda vikvalar kan flyta iland från Nordsjön, säger Kennet Lundin.

Går inte utesluta andra valar

Han berättar att kadavret även skulle kunna vara en späckhuggare.

– För några år sedan flöt det iland kadaver från späckhuggare, så det går inte utesluta, men det troligaste är nog att det rör sig om en vikval, men det går inte heller att utesluta att det kan röra sig om någon annan val. Jag ser inget huvud på bilderna och huvudet på döda vikvalar lossnar ofta ganska fort, säger Kenneth Lundin.

Även Svante Lysén, museitekniker vid Göteborgs Naturhistoriska museum, tror att det rör sig om en vikval.

– Om den är tre till fem meter skulle jag tro att det rör sig om en vikval. Allt tyder på att det är en vikval. Den har inget huvud och den är väldigt bred i förhållande till längden, jag är 99,7 procent säker, säger Svante Lysén.

Någon hundraprocentig klarhet i vad det är för val är det inte säkert att kvinnan som fotade kadavret kommer att få.

Några närmare undersökningar av valkadaver görs inte enligt Kennet Lundin när de är så pass nedbrutna som djuret på bilderna.

– Nej, det gör vi inte, men när det hittas färskare exemplar så ringer vi till riksmuseet och hör om de skulle ha ett intresse av det, säger Kennet Lundin.

En levande vikval fotograferad utanför Reykjavik på Island. Bild: ADAM BUTLER
En levande vikval fotograferad utanför Reykjavik på Island. Bild: ADAM BUTLER

Vikvalar kan bli upp till 10,2 m långa och väga 10 ton och är den minsta fenvalen. Den är mörkgrå–svart med vit undersida och har kortare nos än andra fenvalar. Valen är en snabb simmare och livnär sig på plankton, mindre fiskar och bläckfisk. Vikvalen lever antingen ensam eller i små grupper och finns i alla världens hav.

Källa: NE

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.