Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Ovanifrån syns skarvarna som mörkgrå streck över vägbanan. Bild: Mia Höglund

Då öppnar Älvsborgsbron som vanligt igen

Arbetet med att rusta upp bron har pågått dygnet runt hela sommaren. På måndag släpps trafiken på som vanligt igen. Arbetet har gått som tänkt – förutom att några snabba cyklister orsakat olyckor.

I tre månader har Trafikverket rustat upp vägbanan och tätat skarvarna på Älvsborgsbron. Nu börjar arbetet blir färdigt och på måndag morgon öppnar samtliga körfält igen. Även påfarterna från Högsboleden och Ivarsbergsmotet öppnas för trafik.

– Arbetet har gått precis enligt planen. Det har inte inträffat några oväntade händelser så vi har hållit tidsplanen, säger Thomas Lundgren, projektledare på Trafikverket.

Innan bron öppnar som vanligt återstår en sista finputsning. Det innebär att bara ett körfält i vardera riktning kommer att vara öppet från fredag till söndag kväll. Enligt Trafikverket får man räkna med längre restider i helgen.

Thomas Lundgren, Trafikverkets projektledare för Älvsborgsbron, när arbetet inledes en solig dag i maj. Bild: Mia Höglund
Thomas Lundgren, Trafikverkets projektledare för Älvsborgsbron, när arbetet inledes en solig dag i maj. Bild: Mia Höglund

I sommar blev bilköerna inte så långa som man befarande, eftersom trafiken minskat under coronapandemin. Dessutom har många anställda på Volvo jobbat hemifrån eller varit permitterade.

Cyklisterna kör för snabbt

Under sommaren har det däremot pågått en lågmäld konflikt mellan cyklister och Trafikverket. Eftersom den norrgående cykelbanan är avstängd har alla cyklister, fotgängare och mopedister samsats i den andra. Enligt Trafikverket har många cyklister kört alldeles för fort och inte visat hänsyn till andra trafikanter.

Vägbanan har försetts med fartgupp och särskilda grindar men inget har fått cyklisterna att sakta ner. Det slutade med att några cyklister lyfte undan alla grindar.

– Det är fortfarande för hög fart på cykelbanan. Det inträffar olyckor som hade kunnat undvikas om folk hade saktat ner, säger Thomas Lundgren.

Hur sköter sig bilisterna?

– De kör också för fort, men det blir inte lika farligt eftersom de inte möter varandra. En del bilister har kört in i barriärerna och jag misstänker att det är för att de är nyfikna på vad vi gör. De tittar mer på oss än på vägbanan.

Klart nästa sommar

Underhållsarbetet på Älvsborgsbron fortsätter nästa vår och sommar. Då rustar man upp de sista två körfälten. Därefter kommer skarvarna att hålla i åtminstone 50 år till.

Den östra gång- och cykelbanan kommer att vara stängd ytterligare ett år. Thomas Lundgren har slut på knep men hoppas att cyklisterna ska börja köra lugnare.

– Just nu ser vi inga bra möjligheter till åtgärder. Vår enda strategi är att förklara att det här är en riskfylld cykelbana och vädja till folk att sänka farten.

LÄS MER: Nu börjar den stora ombyggnationen av Älvsborgsbron

Trafiken på Älvsborgsbron

Från fredagen den 28 augusti klockan 21 till midnatt söndagen den 30 augusti är bara ett körfält öppet i varje riktning. Det kan innebära längre restider.

Under samma tidpunkter är påfarten från Oscarsleden stängd för bilar och bussar. Dessa måste vända vid Gnistängsmotet för att komma upp på bron.

Från och med måndagen den 31 augusti klockan 05 är allt som vanligt igen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.