Då är det dags för GP:s fyrverkerier på nyår

Redan i november hörde folk av sig och undrade om GP-fyrverkerierna blir av i år? Svaret var ja. Efter förra årets uppehåll var det dags igen – men Göteborg var insvept av en tjock dimma på nyårsafton och det var svårt att se fyrverkerishowen.

ANNONS
|

Den här artikeln är från 2021. Här kan du läsa om årets GP-fyrverkerier:

LÄS MER: Så blir GP:s fyrverkeri på nyårsafton

Förra året ställdes GP:s nyårstradition, fyrverkerishowen, in med hänvisning till coronapandemin. Många har sedan dess undrat hur det blir detta nyår. Redan i november i år började redaktionen få undrande samtal om fyrverkerierna – och svaret var att showen blir av i år.

– Det känns väldigt kul att köra igång igen och i år har vi ett utökat fyrverkeri som kompensation för de som har väntat ett extra år. Att ha hand om GP-fyrverkerierna är ju att vara i centrum för hela stans nyårsfirande. Det är högtidligt och fint, säger Martin Hildeberg, pyrotekniker vid Fyrverkerifabriken.

ANNONS

Han har arbetat med GP:s fyrverkerier sedan 1997 och fick därför oväntad semester förra året.

– Jag fick ledigt för första gången på nyårsafton! Det kändes ju trevligt, men det var ju av en lite tråkig anledning så det var kluvet.

LÄS MER:Så här har GP:s fyrverkeri sett ut tidigare år

Josefin Meyer, marknadschef på GP, förklarar varför man genomförde fyrverkerierna i år och hur man tänkte jämfört med förra året.

– Restriktioner är något mindre omfattande i år. Men det har inte varit ett lätt beslut att fatta, utan vi har resonerat oss fram och anser att vi håller oss inom ramen för rådande restriktionerna. Fyrverkerierna hålls naturligtvis utomhus och går att se från alla riktningar och många platser runt om i staden. Inom ramen för restriktionerna och förutsatt att alla tar sitt ansvar och agerar klokt skall vi säkert kunna ta del av festligheterna.

För att kompensera lite för uppehållet hade man planerat ett något utökat fyrverkeri i form av flera, lite större fyrverkeripjäser och ett avslut med ett hjärta och GP-loggan.

Dimman störde sikten

Klockan 17.00 var många samlade på utkiksplatser runtom i stan. Men vädergudarna var inte med göteborgarna – staden låg insvept i tjock dimma från tidig morgon.

– Det är väldigt mild och fuktig luft som har dragit in söderifrån och då bildas det mycket dis, dimma och moln. Det ser ut som att den här dimman kommer att ligga kvar en stor del av dagen och kvällen, säger Linnea Rehn, meteorolog vid SMHI.

ANNONS

Den vanligtvis färgsprakande showen blev därför svår att se och förvandlades istället till ett mjukt, färgglatt dis i rosa, rött och blått.

LÄS MER:Tjock dimma över Göteborg på nyår – då försvinner den

ANNONS