Angelica Löwdin håller föredrag om transpersoners brottsutsatthet och vill fokusera på att berätta om att alla transpersoners livsvillkor ser olika ut.
Angelica Löwdin håller föredrag om transpersoners brottsutsatthet och vill fokusera på att berätta om att alla transpersoners livsvillkor ser olika ut.

Därför vill Angelica hjälpa transunga

Runt var femte transperson har blivit utsatt för våld på grund av sin transidentitet. - Värst drabbas personer i åldern 15-35 år, säger Angelica Löwdin, en av föreläsarna på dagens konferens om transpersoner.

ANNONS
|

I dag, på Internationella brottsofferdagen, hålls en konferens om transpersoners brottsutsatthet.

Angelica Löwdin, 78 år, är starkt engagerad i transfrågor och skall berätta om transpersoners livsvillkor under dagens konferens i Göteborg. Hon riktar framförallt in sig på att prata om att alla transpersoners livsvillkor skiljer sig åt, precis som för icke-transpersoner.

– Sedan är det inte vem som helst som blir brottsoffer. Det beror lite på i vilket sammanhang man hamnar. Utsatthet för brott är inte samma för hela gruppen och det som spelar in mest är åldern, säger hon.

Våldet mot transpersoner handlar, enligt Angelica Löwdin, främst mot så kallade MTF-personer (Male to Female), alltså man-till-kvinna och mest utsatta är unga personer i åldern 15-35 år.

ANNONS

– Det handlar om att det oftast är män i samma ålder som står för våldet och att man är mest utsatt om man själv befinner sig i den gruppen, säger hon. Dessutom verkar det vara så att de flesta transfoba hatbrott är homofoba hatbrott, eftersom de flesta tror att man per automatik är homosexuell bara för att man är trans.

För egen del har hon inte blivit drabbad, utan har bara mött positiva reaktioner. Hon säger att det dels beror på åldern "pensionärer slår sällan ner andra pensionärer", dels på att hon är trygg i sin identitet och inte sticker ut.

– Jag ser ut som en gammal pensionerad skolfröken och det är ju det jag är, säger hon med ett skratt. Jag passerar utan problem.

I en rapport som Folkhälsomyndigheten gav ut 2015 visade det sig att situationen för transpersoner har blivit värre än tidigare. Var femte transperson i undersökningen har blivit utsatt för våld på grund av sin transidentitet och en tredjedel har blivit utsatta för psykiskt våld, framförallt på allmän plats eller nöjesställe, under de tolv månader som föregick rapporten. Dessutom uppgav 30 procent att de någon gång blivit tvingade till sex mot sin vilja.

ANNONS

Nästan hälften av de medverkande i studien uppgav att de ofta eller alltid avstår från att gå ut ensamma, eftersom de är rädda att bli överfallna, rånade eller ofredade på annat sätt.

– Sedan är mörkertalet väldigt stort. Vi vet genom våra föreningar att det är få som vågar anmäla hatbrott, främst på grund av att de inte vill att det skall riskera att bli offentligt, säger Angelica Löwdin.

Det finns flera anledningar till att transpersoner inte anmäler brott, menar hon. En är risken för offentlighet och det hade kunnat lösas genom att anmälningarna fick sekretess. En annan anledning är att de flesta ärenden läggs ner, eftersom det sällan finns några vittnen och då står ord mot ord.

– Om det är en grupp som hoppar på någon så är oftast de enda vittnena medlemmarna i gruppen. Samtidigt kan man tycka att man alltid borde tro på transpersonerna, för vem sjutton vill hitta på något sådant och utsätta sig för allt det innebär, frågar hon retoriskt.

Angelica Löwdins uppfattning är att utsattheten för transpersoner fortfarande är så pass stor att de flesta inte bara låter bli att anmäla brott, de låter också bli att komma ut som trans.

ANNONS

– De flesta håller sig nog i garderoben och mår väldigt, väldigt dåligt. Det absolut första steget är att bli vän med sig själv, säger Angelica Löwdin, som gärna hjälper unga transpersoner med råd när det gäller utsatthet.

– En viktig sak är att om det blir fråga om någon slags fysisk närkontakt - tala om att du är trans. Det kan vara livsfarligt om det upptäcks i fel situation, det har vi sett genom åren, säger hon.

Vad är trans?

"Trans" är en förkortning för transperson, som i sin tur är ett paraplybegrepp.

Gemensamt för transpersoner är att könsidentiteten eller könsuttrycket inte stämmer överens med det juridiska kön en tilldelades vid födseln. Trans handlar om könsidentitet och eller könsuttryck, inte om sexuell läggning.

Exakt hur man väljer att definiera sig är upp till var och en och inom transbegreppet ryms en mängd olika begrepp. Nedan följer några av de mer välkända.

Transsexuell - person som vill korrigera sin kropp och byta juridiskt kön.

Transvestit, crossdresser - person som använder kläder och andra attribut som anses typiska för ett annat kön än ens eget.

Drag - artist som överdriver könskodade attribut när de uppträder.

Bigender, genderqueer, ickebinär, intergender - person som inte är antingen kvinna eller man.

Källa: http://www.transformering.se

Övriga punkter på konferensen:

* Kan man vara öppen som transperson idag? Göran Stanton, Polisens hatbrottsgrupp.

* Riksförbundet RFSL, Camilla Schultz och Linda Gustavsson.

* Unga transpersoner: en särskilt utsatt grupp, Tanya Charif.

ANNONS