Därför står det en livs levande kamel mitt i Göteborg

En resa 2 000 år tillbaka i tiden, finstämd körsång och höga rop om skatt som måste betalas. Nu är det traditionsenliga julspelet igång vid Domkyrkan.
Allra flest blickar riktas mot Kalle, 15, – en livs levande kamel från Orust.
– Det är skoj att folk tycker om det och blir glada, säger ägaren Göran Andersson.

ANNONS
|

Att skådespelet äger rum just i december, och alldeles intill Domkyrkan, är ingen slump. När skådespelarna tar plats, under en stor julstjärna vid kulisser av ett stall med krubba, ljuder plötsligt en berättarröst över den lilla parken.

– Ni är välkomna till Jerusalem och Betlehem. År ett!

”Jag har ju uppgiften att sitta och se ljuv ut”

Josef och Maria gör sig redo att traska i väg över grusplanen mot stallet. De båda skådespelarna som gestaltar paret har spelat samma roller i två tidigare julspel – och trivs med sina karaktärer.

– Det hade kanske passat mig att leva för två tusen år sedan. Jag känner som Jesus, att det vore bra att leva enkelt, att frigöra oss, säger Frode Andersson, som spelar Josef.

ANNONS

– Jag har ju uppgiften att sitta och se ljuv ut, och le. Sen kan vi sitta och prata lite grann under tiden också, säger Elsa Wahlqvist, om sin rolltolkning av Maria.

Frode Andersson och Elsa Wahlqvist spelar rollerna som Josef och Maria. Här är de framme i stallet, och Jesusbarnet är fött.
Frode Andersson och Elsa Wahlqvist spelar rollerna som Josef och Maria. Här är de framme i stallet, och Jesusbarnet är fött. Bild: Mia Höglund

Inte första julspelet för kamelen Kalle från Orust

Det är inte bara skådespelare från människosläktet som spelar en viktig roll i juldramat. En av pjäsens största höjdpunkter, i dubbel bemärkelse, är kamelen Kalle. Och han är van vid att stå på scen.

– Det har blivit många julspel, som mest var det 18 speldagar på ett år, säger Göran Andersson, som driver kamelridning på sin gård på Orust.

Julföreställning med 25 år på nacken

Julspelet som nu har börjat – med titeln ”Levande krubba” – har satts upp i 25 år. Domkyrkoförsamlingen arrangerar föreställningen i samarbete med Stadsmissionen och LM Engströms gymnasium. Elever från skolans estetiska program bildar den änglakör som sjunger om Jesusbarnets födelse.

– Vi vill på ett enkelt och roligt sätt berätta om julen, och komma ut med vårt budskap. Det är en riktigt härlig känsla att göra detta, och fantastiskt att göra det med Stadsmissionen som samtidigt kan samla in pengar, säger Maria Bergius, präst i Domkyrkan.

Årets skådespel hade premiär på torsdagsmorgonen. Föreställningarna fortsätter under både fredagen och lördagen. När den sista showen för dagen är över lämnar Kalle staden, i väntan på nästföljande dags föreställningar.

ANNONS

– Han åker tillbaka till Orust över natten och vilar upp sig, säger Maria Bergius.

Maria Bergius är präst i Göteborgs domkyrka.
Maria Bergius är präst i Göteborgs domkyrka. Bild: Mia Höglund

Pandemi och snöstorm i fjol

2021 kantades det traditionsenliga julspelet av utmaningar och frågetecken. Dels fanns det en oro kring pandemin och risken för trängsel. Och när ridån snart skulle gå upp kom en snöstorm in över Göteborg.

I år ser förutsättningarna ut att bli betydligt bättre. Både för såväl skådespelarensemblen och publiken som för kamelen Kalle.

– Han satt fast i en timme på motorvägen under snöstormen. Förhoppningsvis slipper vi det i år, säger Maria Bergius.

LÄS MER:Årets julmusik – en blandning ljus och mörker

LÄS MER:Här är feelgood-böckerna som garanterar en mysigare jul

LÄS MER:Stort test: Matjättarnas saffran hamnar i botten av stort kvalitetstest

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS