Därför small det vid Skansen Lejonet

Klockan 13 hördes ljudet av 21 smällar från Skansen Lejonet över staden. Men ingen fara, kanonskotten var helt ofarliga.

ANNONS
|

Att det smäller från Skansen Lejonet den 8 augusti varje år beror på att det är drottningens namnsdag.

– Vi har skjutit salut där idag, säger Jonas Olsson, pressekreterare på Försvarsmakten.

Salut är Försvarsmaktens sätt att hedra kungliga bemärkelsedagar och välkomna utländska statschefer och kungligheter när de besöker Sverige.

På söndagen var det personal ur Elfsborgsgruppen som fyrade av 21 skott med en typ av kanon som skjuter lösa skott.

– Ett salutbatteri, kallas det

Att skjuta salut är en tradition som kan spåras till 1600-talet. Enligt Försvarsmakten började saluten som ett sätt för örlogsfartyg att visa sina fredliga avsikter genom att tömma sina kanoner på skott innan de gick in i en främmande hamn.

ANNONS

Det kunde även vara ett sätt att visa vara man kom ifrån. Svenska skepp sköt två skott i snabb följd som ett lösenord. Om kungen var ombord sköts dubbel lösen, fyra skott. Därifrån kommer det ”fyrfaldiga leve” som vi ropar på födelsedagar.

Då är det officiell salutdag:

  • Kungens namnsdag den 28 januari
  • Kungens födelsedag den 30 april
  • Nationaldagen den 6 juni
  • Kronprinsessans födelsedag den 14 juli
  • Drottningens namnsdag den 8 augusti
  • Drottningens födelsedag den 23 december
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS