Därför small det i centrala Göteborg på måndagskvällen

Under måndagskvällen hördes flera mullrande smällar över centrala Göteborg, vilket fick många att undra vad det var de egentligen hört. Varken polisen eller räddningstjänsten fick däremot några larm – men enligt Göteborgs Fyrverkerifabrik AB hade bägge delar gett grönt ljus till fyrverkeriskjutningen.
– Tyvärr har samhällsutvecklingen gått åt det hållet att vissa får tankarna att det är skjutningar snarare än fyrverkerier, säger vd:n Martin Hildeberg.

ANNONS
|

Vid 19-tiden rasslade det till i GP:s mejlkorgar. Flera läsare vittnade om ovanligt höga smällar i centrala Göteborg.

Även i lokala Facebookgrupper blev smällarna snabbt en snackis.

Joakim Hallin är larm-och ledningsoperatör vid räddningstjänsten i Storgöteborg och berättar att smällarna även blev ett samtalsmämne hos dem.

– Mina kollegor pratade om det. Vi har inte fått in några larm om det, men det har snackats om det här, säger Hallin.

Polisen fick inga larm

Polisens presstalesman Peter Adlersson, som sitter vid polishuset vid Ernst Fontells plats, berättar att han också hörde smällar. Men några larm kopplade till dem berättar han att polisen inte har fått.

ANNONS

– Nej, jag trodde att det hade något att göra med Gais-matchen, säger han och syftar till matchen mellan Gais och AFC Eskilstuna på Gamla Ullevi.

GP:s reportrar på plats vid arenan hörde också smällarna, men berättar att de inte kom från arenan.

Läsare: Trodde det var sprängningar

En läsare som GP har varit i kontakt med berättar att hon först trodde att smällarna var sprängningar kopplade till byggnationen av Västlänken.

– Men sedan såg jag att det var fyrverkerier. Jag vet inte exakt var de kom från, men det borde vara i närheten av Götaplatsen, säger läsaren som också filmade slutet av fyrverkerierna.

Klart är att de måste ha smällt bra med tanke på att människor i flera olika stadsdelar i Göteborg har hört av sig till GP.

– Det small helt otroligt mycket, säger en boende i Vasastan.

En annan läsare berättar i ett mejl om hur han upplevde smällarna:

”Idag kl 19 hördes en lång rad EXTREMT högljudda smällar i området väster om Johanneberg. Jag såg flera som sprang livrädda ute på gatorna och sökte skydd”.

Tragisk association

Enligt Göteborgs Fyrverkerifabrik AB, som sköt fyrverkeriet vid Näckrosdammen under måndagskvällen, hade man fått tillstånd från polisen. Tillståndet i sig var tillstyrkt av både kommunen och räddningstjänsten, enligt honom.

ANNONS

– Alla sådana här givna tillstånd brukar nå ut till polisens vakthavande befäl eller liknande, men ibland kanske det ändå inte når hela vägen fram och resulterar i olika former av utryckningar när det smäller, säger vd:n Martin Hildeberg.

Han tycker samtidigt att det är mycket tragiskt att en del blir rädda och associerar knallar med gangstervåld.

– Jag minns när jag började på 80-talet samt när jag kom igång professionellt på 90-talet, det var det tidiga Göteborgskalaset och då fanns det en stor positiv känsla gentemot fyrverkerier eftersom de enda smällar som hördes i stadsbebyggelse ofta var ett firande, säger Martin Hildeberg.

– Det är klart att det finns en del invändningar, ändå så var första tanken inte att det var någon gängskjutning. Tyvärr har samhällsutvecklingen gått åt det hållet att vissa får tankarna att det är skjutningar snarare än fyrverkerier.

ANNONS