Därför fyller hundratals nallar Drottningtorget

På torsdagsmorgonen myllrade det av nallar på Drottningtorget, hela 683 stycken fanns i området runt Centralen. Det är Stadsmissionen som delat ut nallarna – som symboliserar hemlösa barn i Göteborg. – Vi hoppas att fler ska se de här barnen, och vilken situation de lever i, säger Malin Lernfelt, kommunikatör på Göteborgs Stadsmission.

ANNONS
|

Enligt Fattigdomsrapportern 2017, som Stadsmissionen själv ligger bakom, så lever 683 barn i hemlöshet i Göteborg. Det behöver inte betyda att barn bor på gatan – men att de helt enkelt saknar ett eget hem. I stället bor de på härbärgen, jourboenden eller vandrarhem.

– Vi är ju många som lever ett tryggt liv, julpyntar hemma och lever lite i en bubbla. Vi tycker att man ska tänka på de här 683 barnen som lever i hemlöshet, men också på de kanske tusentals som lever i familjer som på ett eller annat sätt präglas av missbruk eller psykisk ohälsa, säger Malin Lernfelt.

ANNONS

Vill ge barnen en bättre jul

På torsdagsmorgonen placerade därför Stadsmissionen ut 683 nallar i området runt Centralstationen. Där varje nalle hade ett halsband med en nummerbricka. Förhoppningen är att kampanjen ska väcka tankar om hemlösa barn – och Stadsmissionen hoppas på att få in bidrag som de vill använda till att ge barnen en bättre jul.

– Vi har akuthjälp, där vi köper julklappar och matkassar. Men också lite mer långsiktigt arbete, där vi försöker hjälpa hela familjer att ta sig ur hemlöshet permanent, säger Lernfelt.

Har svårt att ta sig ur situationen

Hon menar att de drabbade barnen ofta har väldigt svårt att ta sig ur en situation som deras föräldrar ofta satt dem i.

– Barn som blir drabbade har ofta svårt att ta sig ur den situationen, de är också ofta väldigt lojala mot sina föräldrar och försöker dölja hur de har det. Det kan vara allt från att de "har glömt matsäcken" till att de hellre vill leka hemma hos någon annan, säger Lernfelt.

Den som hittar en nalle får ta med den hem – eller ge den till någon som behöver den. Att ta med sig en nalle innebär inte att man tvunget måste skänka pengar.

– Det viktigaste är att försöka se de här barnen, men vill man lämna ett bidrag så är det såklart också välkommet, säger Lernfelt.

ANNONS
ANNONS