Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Flightradar24.com
Bild: Flightradar24.com

Därför flögs det över Göteborg i natt

Undrar du varför ett flygplan kretsade över centrala Göteborg under fredag kväll fram till tidig lördag morgon?
Här är förklaringen.

Flygningen på låg höjd över stora delar av stan gjordes på uppdrag av Göteborg Energi för att genom fotografering med värmekameror hitta eventuella läckor i det kommunala fjärrvärmenätet.

- Vi gör det här några gånger om året. För att uppdraget ska lyckas krävs det att det är klart och kallt – precis som det har varit det senaste dygnet, säger Per-Anders Gustafsson, tjänsteman i beredskap vid Göteborg Energi.

Kartläggningen inleddes klockan 21 på fredagen och man flög fram till klockan sex på lördagsmorgonen.

Om flygningen över Göteborg ska fortsätta inom kort är oklart.

- Vi får först sammanställa och utreda kvällens och nattens material, säger Per-Anders Gustafsson till GP.

Att flygningarna måste utföras på natten vintertid handlar om att temperaturskillnaden mellan eventuellt läckande varmvatten och marken är som störst då.

Kontrasten är helt enkelt tillräckligt stor för att kunna identifiera läckorna med hjälp av de avancerade värmekameror som används vid flygningen.

Enligt företaget Termisk systemteknik som utvecklat de värmekameror som används tas mellan 5 000 och 8 000 bilder under flygövervakningen, dessa sätts sedan samman till en enda stor bild där Göteborg Energi sedan kan utläsa var eventuellt läckage finns och därefter åtgärda felet.

Enligt företaget Volflight, som svarar för flygningarna över Göteborg, är läckor i fjärrvärmesystem generellt sett vanligt då gamla rör med tiden kan läcka på grund av rost.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.