Därför cirkulerar ett flygplan över Göteborg

Ett plan registrerat i Italien har under dagen flugit på låg höjd över östra Göteborg. Planet har fört oväsen och främst cirkulerat över Partille, Lerum och Utby.

ANNONS
|

Flera vittnesmål om ett lågt flygande flygplan som för oväsen över Göteborg har inkommit till GP:s redaktion under dagen.

Flygplanet i fråga är registrerat i Italien och är av modellen Partenavia P68.

På olika radartjänster kan man följa flygplanets rutt och att planet flugit flera dagar i rad över Göteborg. Idag har planet framförallt cirkulerat över Partille, Lerum och Utby.

"Det kan upplevas som konstigt"

Erik Wildenstam, tjänsteman i beredskap på Luftfartsverket, har varit i kontakt med Landvetter flygplats som meddelar att det rör sig om en vanlig fotoflygning.

– Det kan upplevas som konstigt och de kör ofta samma sträcka. Det är ett plan som fotoflyger för att ta kartbilder. Planet har dessutom fått vänta en längre tid i luften för att inte störa annan flygtrafik.

ANNONS

Fotoflygningar blir allt vanligare då efterfrågan på allt bättre kartbilder ökar.

– Det har varit mycket fotoflygningar över Stockholm och Göteborg det senaste då det finns önskemål om bättre kartbilder. Det är inget som är ovanligt med planet i fråga, säger Erik Wildenstam.

ANNONS