Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Därför cirkulerar ett flygplan över Göteborg

Ett plan registrerat i Italien har under dagen flugit på låg höjd över östra Göteborg. Planet har fört oväsen och främst cirkulerat över Partille, Lerum och Utby.

Flera vittnesmål om ett lågt flygande flygplan som för oväsen över Göteborg har inkommit till GP:s redaktion under dagen.

Flygplanet i fråga är registrerat i Italien och är av modellen Partenavia P68.

På olika radartjänster kan man följa flygplanets rutt och att planet flugit flera dagar i rad över Göteborg. Idag har planet framförallt cirkulerat över Partille, Lerum och Utby.

"Det kan upplevas som konstigt"

Erik Wildenstam, tjänsteman i beredskap på Luftfartsverket, har varit i kontakt med Landvetter flygplats som meddelar att det rör sig om en vanlig fotoflygning.

– Det kan upplevas som konstigt och de kör ofta samma sträcka. Det är ett plan som fotoflyger för att ta kartbilder. Planet har dessutom fått vänta en längre tid i luften för att inte störa annan flygtrafik.

Fotoflygningar blir allt vanligare då efterfrågan på allt bättre kartbilder ökar.

– Det har varit mycket fotoflygningar över Stockholm och Göteborg det senaste då det finns önskemål om bättre kartbilder. Det är inget som är ovanligt med planet i fråga, säger Erik Wildenstam.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.