1/3

Därför är det vanligt med utländska flaggor på studenten

Flaggor från olika länder är numera en vanlig syn under studentfiranden. Det har väckt debatt då vissa provoceras och undrar varför inte den svenska flaggan finns med på studentflaken.
– Vårt samhälle är präglat av migration. Det går inte att blunda för det. Vi ser det inte alltid i det offentliga rummet, men så blir det synligt och då blir det starka reaktioner, säger Susanne Nylund Skog, traditionsforskare vid Institutet för språk och folkminnen.

De utländska flaggorna har blivit ordentligt omdiskuterat i samband med de senaste årens studentfiranden.

På en gymnasieskola i Karlstad införde man ett förbud mot utländska flaggor inför årets studentutspring. Skolledningen menade att de fått påtryckningar både från elever och vårdnadshavare om att flaggorna skulle undvikas.

Men beskedet togs inte emot bra och skolan gjorde snabbt en helomvändning och tillät flaggor från hela världen under utspringet. Något som NWT skrivit om.

Susanne Nylund Skog är traditionsforskare vid Institutet för språk och folkminnen. Bild: Joachim Bago
Susanne Nylund Skog är traditionsforskare vid Institutet för språk och folkminnen. Bild: Joachim Bago

Vill lyfta den egna individen

Utländska flaggor under studenten är ett relativt nytt fenomen, som speglar vårt samhälle i stort, enligt Susanne Nylund Skog, etnolog vid Institutet för språk och folkminnen vid Uppsala universitet.

– Det är ett tecken på att vi har en ökad individualisering i samhället. Detta är ett ypperligt tillfälle att lyfta den egna individen och uttrycka sig själv. "Det är här jag kommer ifrån, det här är jag". Det är också därför vi ser mycket prideflaggor i samband med studenten, säger Susanne Nylund Skog.

Vill hedra sina föräldrar

Kritiska röster som lyfts i debatten menar att studenterna snarare borde hylla Sverige och det svenska skolsystemet, som man ju precis tagit studenten ifrån. Men Susanne Nylund Skog menar att det inte är det som flaggandet handlar om.

– Det finns en grundidé i Sverige om att det finns en nation och ett folk. Så när man håller upp en flagga är det det man signalerar. Men man kan signalera en massa saker. Många av dessa unga studenter har sagt att de vill visa var de kommer ifrån och att de vill hedra sina föräldrar.

Att hylla sina föräldrar under studenten är en gammal tradition som lever kvar, och som blir extra viktig för personer från andra länder, menar hon.

– Det är föräldrarna som skapat förutsättningar för att barnet ska klara av att plugga och ta studenten. Och vissa föräldrar har offrat mycket för att barnen ska få den här möjligheten. Därför vill man hedra dem en sådan här dag. "Vi kämpade oss hit och vi lyckades ta studenten".

Signalerar mångkulturellt samhälle

Flaggorna bör också ses som en signal om att vi lever i ett mångkulturellt samhälle, menar Nylund Skog.

– Det går inte att blunda för det. Vårt samhälle är präglat av migration. Vi ser det kanske inte alltid i det offentliga rummet, men när det blir synligt så blir det plötsligt starka reaktioner.

Även om den svenska flaggan inte är speciellt vanlig under själva utspringet är de blågula färgerna i hög grad representerade en sådan här dag, upplyser Nylund Skog.

– Färgerna har funnits med i ungefär 20-30 år. Insidan av studentmössorna är blågula. Banden som man hänger runt halsen har också de färgerna.

LÄS OCKSÅ: Sorgligt att svenska flaggan saknas på studentflaken

LÄS OCKSÅ: Döm inte studenter med andra länders flaggor

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.