Coronasmittade patienter ska vårdas på äldreboende

I morgon flyttar de första coronasjuka personerna in på Bagaregårdens äldreboende. En våning på boendet ska göras om till korttidsboende för smittade och kommunen menar att det är en nödvändig men säker lösning. Alarik Hammar, vars 80-åriga mamma bor på boendet, håller inte med.
– Det här är så ologiskt att det inte finns på kartan.

ANNONS
|

Sedan två månader tillbaka bor Alarik Hammars dementa mamma på Bagaregårdens äldreboende. På torsdagseftermiddagen blev han kontaktad av en kommunchef som berättade att en våning på boendet ska börja användas till coronasmittade patienter. Alarik Hammar trodde först inte att det var sant.

En avdelning på Bagaregårdens äldreboende ska byggas om till vård för coronasmittade.
En avdelning på Bagaregårdens äldreboende ska byggas om till vård för coronasmittade. Bild: Jonas Lindstedt

– Min första reaktion var bara "va?" Stefan Löfven säger hela tiden att vi ska värna och separera de gamla. Då kan man inte använda ett äldreboende till smittade patienter, säger Alarik Hammar.

Hans mamma fyller 81 år i sommar och är en tydlig riskgrupp för det nya viruset. Alarik Hammar har följt nyhetsrapporteringen om smittospridningen på de spanska äldreboendena. Med den kaosartade situationen i åtanke tycker han att kommunen borde kunna hitta någon annan lokal där de smittsamma patienterna kan vårdas.

ANNONS

LÄS MER:Ingen dramatisk ökning av coronafall i Göteborg

LÄS MER:Man till hostattack mot busschaufför

– Om någon hade frågat mig efter den minst lämpliga platsen för en coronaavdelning hade jag svarat ett äldreboende. Jag tror att 99 procent av svenskarna hade sagt likadant.

Bagaregårdens äldreboende har stoppat besök på grund av smittrisken. Nu ska en våning byggas om till vård för coronasmittade.
Bagaregårdens äldreboende har stoppat besök på grund av smittrisken. Nu ska en våning byggas om till vård för coronasmittade. Bild: Jonas Lindstedt

Färdigbehandlade på sjukhuset

Målgruppen för den nya avdelningen är coronasmittade personer som är färdigbehandlade på sjukhusen. När de skrivs ut behöver de ofta någon typ av korttidsvård och det är kommunens ansvar att ta hand om dem. Tidigare har de fördelats på stadens olika korttidsboende. Nu är tanken att samla alla smittade på samma plats. Valet föll på Bagaregårdens äldreboende.

– I samråd med Vårdhygien och Smittskydd har vi kommit fram till att det bästa är att samla alla på ett ställe. Det är för att inte riskera att drabba andra som har korttidsvård men inte är smittade, säger Annika Ljungh, sektorschef för äldreomsorgen i stadsdelen Örgryte-Härlanda.

"Bäst att samla på ett ställe"

Bagaregårdens äldreboende är en orange fyravåningsbyggnad med vacker utsikt över Ånäsfältet och Gamlestads fabriker. De senaste dagarna har smittskyddsläkare och personal från regionens avdelning för vårdhygien gått igenom lokalerna, för att säkerställa att smittade inte ska komma i kontakt med andra. Personalen har utbildats och den samlade bedömningen är att detta inte kommer påverka de friska äldre som bor på Bagaregårdens äldreboende. Enligt Annika Ljungh är det inte samma personal som på resten av boendet.

ANNONS

Vilka ska jobba med de coronasmittade patienterna?

– Avdelningen ska bemannas av undersköterskor och sjuksköterskor från kommunen och läkare från primärvården. De kommer att använda skyddsutrustning.

Flyttar in direkt

Hon förstår att anhöriga kan vara oroliga över att deras föräldrar och släktingar ska bo i samma hus som en coronaavdelning. De har kontaktat alla anhöriga under torsdagen och svarat på frågor. Annika Ljungh upplever att de har kunnat lugna släktingarna med att smittskyddsläkarna har koll på läget.

Redan under fredagen kommer de första patienterna anlända från sjukhusen. Kommunen valde att placera avdelningen på Bagaregårdens äldreboende eftersom patienterna kunde flytta in omgående.

– Det här är en fråga för hela Göteborg så vi har tittat på alla möjligheter. Vi behövde en enhet relativt snabbt och den här enheten var den som snabbast kunde ställa om. Dessutom bedömde Smittskydd att lokalerna fungerade bra.

Annika Ljungh litar på att smittskyddsläkarna har koll på läget.
Annika Ljungh litar på att smittskyddsläkarna har koll på läget. Bild: Privat

Vad säger du till anhöriga som är oroliga?

– Jag har stor förståelse för att man är orolig, men jag känner mig trygg med Smittskydds bedömning. Annars hade vi aldrig tagit det här beslutet.

"Ett efterlängtat beslut"

Från regionens håll har man efterfrågat omvårdnadsplatser för coronasmittade i flera dagar. Nu har en del patienter blivit kvar på sjukhus trots att de inte längre behöver sjukvård. Maria Taranger, överläkare och verksamhetschef på Östra sjukhuset, tycker att kommunen har fattat ett klokt beslut. Hon försäkrar att viruset inte kommer smitta mellan de boende.

ANNONS

– Det är ingen fara att det skulle smitta mellan våningsplan eller patienter. Personalen har fått en heldagsutbildning och all vårdpersonal är tränade på att jobba enligt smittskyddsprinciper. Den stora faran är om de smittade ligger kvar på sjukhusen eller om personer utifrån besöker äldreboenden utan att ha koll på smittskydd, säger hon.

Hoppas på omtag

Alarik Hammar hoppas att kommunen ska tänka om och hitta en lämpligare plats för de coronasmittade personerna. Han tycker att man vet för lite om smittspridningen för att kunna garantera att de friska på äldreboendet skyddas.

– Om min morsa smittas kommer hon att dö knall fall. Eftersom hon fyller 81 år i sommar så kommer hon väl dö snart i alla fall, men jag vill inte att hon ska göra det på det här sättet.

ANNONS