Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Coronasmittad göteborgare flög och åkte tåg – var smittsam

En av personerna som i går bekräftades vara smittad av det nya coronaviruset flög mellan Milano och Stockholm, och åkte sedan tåg mellan Stockholm och Göteborg.
Personen bedöms ha varit smittsam under båda resorna, och smittspårning pågår.

LÄS MER: Så skyddar du dig mot coronaviruset

På torsdagskvällen bekräftades fem nya fall av covid-19 i Sverige, varav tre i Västra Götalandsregionen.

Två av personerna i Göteborg smittades av den man i 30-årsåldern som i onsdags konstaterades bära på det nya coronaviruset.

Den tredje hade ingen koppling till tidigare fall, utan hade insjuknat efter en resa i norra Italien.

LÄS MER: Fem nya bekräftade coronafall i Sverige

Personen flög från Milano till Stockholm den 25 februari. Redan då bedöms personen ha haft symptom, och varit smittsam. Smittspårning pågår därför.

– Vid alla flygresor görs samma bedömning. Grundregeln är att man kontaktar personer som sitter intill eller runtom. Sedan måste man naturligtvis fundera på hur mycket personen varit uppe och rört sig till toalett, servicepersonal och så vidare. De kartläggningarna pågår, säger Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

En person som bekräftats vara smittad av det nya coronaviruset anlände med tåg till Göteborgs centralstation i onsdags. Bild: Izabelle Nordfjell
En person som bekräftats vara smittad av det nya coronaviruset anlände med tåg till Göteborgs centralstation i onsdags. Bild: Izabelle Nordfjell

LÄS MER: Inga pengar tillbaka för avbokad resa

Smittspårning pågår

Efter flygresan åkte personen på onsdagen, den 26 februari, tåg hem till Göteborg från Stockholm. Det bekräftar nu Leif Dotevall.

– Det hanterar vi på ett sådant sätt att vi får ut listor. Där kan man se vilka personen suttit intill. Det finns rutiner som Europeiska smittskyddsmyndigheten har tagit fram, som säger att man spårar dem som suttit två rader framför, två rader bakom och två vid sidan om.

LÄS MER: Smittskyddsläkarens uppmaning: "Viktigt att man inte går till arbetet när man är förkyld"

Vad gäller för andra som kanske färdats med samma tåg eller flygplan?

– De kan känna sig lugna. Sedan kan man aldrig säga att risken är noll, eftersom det handlar om biologi.

Personen kontaktade själv vården direkt efter ankomst.

En omfattande smittspårning pågår för att identifiera personer som kan ha exponerats för viruset av de nu konstaterat smittade personerna.

– Det pågår i detta nu, och pågår hela tiden. Just nu har vi en omfattande smittspårning, och det arbetet kommer att sträcka sig långt. Man kartlägger deras vägar och vad de gjort.

LÄS MER: Coronasmittade mannens väg – från symptom till isolering

Alla fyra bedöms må väl

Kunskapen som finns kring viruset just nu säger att det kan spridas via hosta och nysningar. Det är anledningen till att inte samtliga flyg- eller tågpassagerare bedöms ha blivit exponerade för viruset.

– Det är ytterst ovanligt att det skulle smitta via tillfälliga kontakter, och det smittar inte vid enbart tillfällig exponering av det slaget. Sedan vet vi inte heller hur smittsam en sådan här person är.

LÄS MER: Oklart vilket tåg coronasmittad åkte

Tidigare erfarenheter tyder på att smittorisken är liten tidigt i sjukdomsprocessen, enligt Leif Dotevall.

– Det vi vet av sars – som vi inte vet om coronaviruset än, även om virusen är lika – är att personerna var mest smittsamma när de var som sjukast. Man var ganska lite smittsam i början. Man vet inte säkert om det också gäller för coronaviruset ännu, men det håller man på att undersöka nu.

Totalt fyra personer vårdas nu på Östra sjukhusets infektionsklinik i Göteborg. Bedömningen är att alla fyra mår väl efter omständigheterna.

Fakta: Detta ska du göra om du uppvisar symptom

Symptomen för det nya coronaviruset är luftvägssymptom, feber och hosta. Har du dessutom varit i ett område där det förekommer smittspridning under de senaste 14 dagarna, uppmanas du att kontakta vården.

Områdena som just nu anses vara berörda är: Provinser tillhörande Kinas fastland, Hongkong, Iran, Sydkorea och norra Italien. Har du träffat en person som är bekräftat smittad av det nya coronaviruset räknas du också till denna grupp.

Det är väldigt viktigt att du inte går direkt till en akutmottagning eller vårdcentral, om du uppfyller ovanstående.

Du ska i stället ringa telefonnumret 1177. När du kommit fram beskriver du dina symptom, samt var du har varit, för sjuksköterskor på 1177 vårdguiden. De gör därefter en bedömning om du behöver komma i kontakt med din närmaste infektionsmottagning, och hjälper dig vidare.

Källor: Folkhälsomyndigheten, 1177 vårdguiden.

LÄS MER: Här är allt du behöver veta om coronaviruset

LÄS MER: Göteborg redo att möta coronaviruset – här vårdas smittade personer

LÄS MER: Beskedet från coronamottagningen: "Rutinerna funkar väldigt bra"

LÄS MER: Se coronavirusets utbredning över världen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.