De anställda fick julkorgar med italienska delikatesser.
De anställda fick julkorgar med italienska delikatesser. Bild: Christine Olsson/TT

Chef varnas efter julgåvor med italienska delikatesser

En chef i Majorna-Linné köpte in julkorgar för över 70 000 kronor. Men det framgick inte av fakturan. Nu varnas chefen.
– Personen är väldigt ångerfull, säger HR-chefen.

ANNONS
|

En chef inom den kommunala förvaltningen i Majorna-Linné får nu en skriftlig varning efter att ha ”brustit som chef genom att inte följa de regler och riktlinjer som förvaltningen har för upphandling”.

Det hela grundar sig i ett anonymt tips till Göteborg stads visselblåsarfunktion. Det tipset har sedan utretts, vilket även Expressens lokala edition GT skrivit om. Nu har ledningen för förvaltningen landat i att en varning är en lämplig påföljd.

LÄS MER:Bröt mot reglerna när personalen fick julkorgar

– Det har vi gjort utifrån att vi tittat på den utredning som är gjord och lyssnat med chefen kring vad som har hänt, framför allt kring den här upphandlingen. Det är det vi varnar för, säger HR-chefen som har hand om det aktuella ärendet.

ANNONS

Flera regelbrott

Enligt den granskning som staden gjorde efter tipset har reglerna brutits på flera sätt. Julkorgen räknas som gåva och inte julbord, eftersom många anställda fick ta med den hem och inte äta den i ett Teams-möte med kollegor, vilket var den ursprungliga tanken. Hade julkorgen räknats som julbord så var kostnaden, 392 kronor per anställd, ändå högre än den tillåtna.

Upphandlingsprotokoll har ändrats i efterhand och dessutom saknas dokumentation kring hur upphandlingen gått till.

– När man gör en sådan här upphandling behöver man dokumentera offertförfarandet och ta in offerter från tre leverantörer. Det har man gjort, fast muntligt, så det finns ingen dokumentation på det.

Så om det har gjorts eller inte kan man inte veta?

– Nej. Finns det ingen dokumentation kan man inte styrka det. Det är fel som har gjorts och det ser vi allvarligt på, säger HR-chefen.

Fler hakade på

Den granskning som genomförts pekar ut det faktum att upphandlingsprotokollet ändrats i efterhand som särskilt anmärkningsvärt. Men det är inte säkert att fel har begåtts i och med det, enligt HR-chefen. När fler chefer hakade på och ville få julkorgar inköpta även till sina anställda är det rimligt att upphandlingsprotokoll ändras, enligt denne.

– Den aktuella chefen hade tänkt göra upphandlingen för sig själv men sedan har det kommit flera chefer som han velat hjälpa. Då har det blivit för stort för personen.

ANNONS

Även om ärendet nu är utagerat för den berörda chefen fortsätter förvaltningen att utreda frågan. Men HR-chefen är fåordig om vad som återstår.

– Vi har inte helt stängt ärendet än. Jag kan inte gå in på det riktigt än men det är några samtal kvar.

När GP tidigare sökt den berörda chefen ville denne inte lämna några kommentarer om det hela, utan hänvisade då till att utredningen om julgåvorna var pågående. Men inte heller nu har den varnade chefen någon kommentar.

– Jag kommenterar inte detta, säger personen, hänvisar till HR-chefen och lägger på luren.

ANNONS