Chalmers Corona studenter studentfest
Planeringen för arrangemanget inleddes när smittotalen var på väg ner, och tanken var att anordna en coronasäker fest. Bild: Nicklas Elmrin

Chalmers ställer in omtalad halloweenfest

Inte rätt väg att gå – så kommenterade Anders Tegnell Chalmers planer på att hålla traditionsenlig halloweenfest trots rådande pandemi. Och nu backar arrangörerna.
– När vi har en negativ smittoutveckling i samhället vore det inte ansvarsfullt, säger kårordföranden David Welander.

ANNONS
|

I början av veckan uppmärksammade GP att Chalmers tänkte arrangera sin traditionsenliga Halloweenfest trots coronapandemin. Nyheten fick vingar och partyplanerna uppmärksammades i flera riksmedier.

– Jag tycker inte att stora fester är rätt väg att gå, kommenterade Anders Tegnell halloweenfesten i Expressen.

LÄS MER:Trots corona – stor halloweenfest planeras på Chalmers

Planeringen för arrangemanget inleddes när smittotalen var på väg ner, och tanken var att anordna en coronasäker fest. Bland annat skulle gästerna släppas in i två olika omgångar.

Då vore det inte ansvarsfullt

Nu väljer arrangörerna dock att ställa in det hela. Dels eftersom det är krångligt att arrangera en stor, coronasäker fest, dels på grund av att smittoläget ändrats.

ANNONS

– Vi ställer höga krav på att våra arrangemang ska vara säkra. I planeringsfasen, där vi fortfarande är, insåg vi att det skulle ta för mycket resurser att göra det säkert, säger David Welander, ordförande på Chalmers studentkårer.

Han fortsätter:

– Men framförallt ställer vi in eftersom vi har en negativ smittoutveckling i samhället Då vore det inte ansvarsfullt.

LÄS MER:Trängsel på arbetsplatser ökar coronasmitta i Västra Götaland

Negativ påverkan på studenternas välmående

Enligt David Welander har beslutet mötts av förståelse.

– I och med att vi under hela planeringsfasen har varit tydliga med att det inte blir något arrangemang om vi inte kan göra det säkert.

Kårordföranden understryker att det är viktigt att man hittar säkra sätt att umgås. Många av studenterna på Chalmers har flyttat till Göteborg, kanske hemifrån för första gången, och har hela sitt umgänge genom skolan.

LÄS MER:Chalmers erbjuder läxhjälp på distans under coronakrisen

– Just nu kan det vara den enda sociala samverkan som studenterna får. Allt mer utbildning som skulle skett fysiskt har blivit digital och studenterna förväntas sitta hemma själva, säger David Welander.

Enligt en mindre, ännu ej publicerad undersökning har studenternas allmänna välmående gått ner från cirka 4 till cirka 2,8 på en femgradig skala.

– Det är preliminära uppgifter men indikationen är tydlig, och vi får mycket kommentarer om detta. Studenterna mår inte bra just nu, säger David Welander.

ANNONS

LÄS MER:Skötsamma studenter på Chalmers

ANNONS