Chalmers har börjat bygga sin cortège trots pandemin

Cortègen kommer att genomföras som om coronapandemin inte fanns. På flaken, alltså, eftersom ämnet lämpar sig illa för satir. Själva arrangemanget flyttar från gatan till skyltfönster och blir mer digitalt än någonsin.

ANNONS
|

Över en soldränkt parkering vid Gibraltarvallen ljuder låten ”Åh vilken morgon”.

Om och om igen.

På Cortègens byggarbetsplats spelas alltid en låt på repeat och i år föll alltså valet på Lill Lindfors dänga.

Annars har pandemin ruckat på mycket i den traditionstyngda Cortègeverksamheten. Den som aldrig läst på Chalmers kanske inte vet det, men vanligtvis pågår en sorts mikrofestival här dagarna innan Valborgsmässoafton när karnevalen ringlar ut på Göteborgs gator.

– Det brukar vara lite av en folkfest. Det är ju tråkigt att alla är på olika platser nu, men man får göra det bästa av situationen.

ANNONS

Det säger Alexandru Golic, som tillsammans med tre vänner från teknisk fysik kommit för att hämta material till sitt ekipage som behandlar Polarbrödsbranden. För att de inte ska krocka med andra studenter har utlämningen bokats i förväg.

LÄS MER:Chalmersforskarens fynd – knepet kan spara miljoner

Vill inte skämta om corona

Brödbilen kommer precis som övriga 41 ekipage att skalas ner och placeras i ett skyltfönster. I skrivande stund är inte alla platser spikade, men de ska vara utspridda över stan och delvis ligga längs den rutt som Cortègen vanligtvis trafikerar.

– Cortègen är en tradition som har stort stöd hos göteborgarna och många företagare är villiga att ställa upp så att den kan bli av, säger David Welander, ordförande för Chalmers studentkår.

Som vanligt utlovas aktuella teman, men pandemin kommer att lysa med sin frånvaro. Dels för att den är uttjatad, dels av respekt för de som drabbats.

– Det känns fel att göra satir av något som dödat miljontals runtom i världen, säger David Welander.

LÄS MER:Nya nedskärningar på Chalmers – så många tvingas lämna

Inte någon vanlig cortège

Nyheter som rör studenter och corona har annars mest handlat om bekymmerslöst festande och trånga tentasalar. Något som förstås inte har gått David Welander obemärkt förbi.

– Klart vi har oroat oss för att detta ska framställas som något det inte är. Hör man ordet Cortège är det lätt att se tusentals studenter som springer runt på stan framför sig. Så vi har jobbat mycket med att försöka förmedla att detta inte är en vanlig Cortège.

ANNONS

Detta är också en av orsakerna till att kårordföranden tycker det är viktigt att Cortègen trots allt blir av.

– Det visar att mängder av studenter vill hitta på saker men på ett säkert, kreativt sätt för att de bryr sig om samhället och pandemin.

LÄS MER:Johanneberg science park nära att hamna på obestånd

Cortègen har funnits mer eller mindre sedan 1909. Flera av årets deltagare vittnar om att pandemibegränsningarna drivit fram teknisk kreativitet och nytänkande.
Cortègen har funnits mer eller mindre sedan 1909. Flera av årets deltagare vittnar om att pandemibegränsningarna drivit fram teknisk kreativitet och nytänkande. Bild: Sanna Tedeborg

Kreativa lösningar i smittans spår

Dessutom är som bekant nöden uppfinningarnas moder. Att smittsäkra såväl det publika arrangemanget som bygg- och planeringsarbetet har satt chalmeristernas kreativitet på prov. David Welander berättar att en uppsjö personer har varit inblandade i säkerhetsarbetet, bland annat arbetsmiljöansvariga från högskolan.

Förutom små bygglag som inte ska träffa varandra har det resulterat i den mest digitala Cortègen någonsin. Från och med tisdagen veckan innan sänder man live från byggarbetsplatsen. Här kommer också bilder och filmer på ekipagen att visas på Valborg.

Även Còrtegeprogrammet blir digitalt i år.

– Det var en sak som kom fram under riskanalysen: Studenter som går runt och säljer program är kanske inte någon jättebra idé, säger David Welander.

ANNONS