Chalmeristerna sprider vårglädje med en mini-cortège

I ur och skur kör den populära Chalmerscortègen genom centrala Göteborg varje valborg. Så blir det inte i år, men chalmeristerna hänger inte läpp för det. De har i stället byggt en mini-cortège som placeras ut i centrum för allmän beskådan. Allt för att glädja stadens invånare.
– Det blir en samhällssäker Cortège i år, säger Alexandra Söderholm, ordförande för Chalmerscortègen.

ANNONS
|

På valborgsmässoafton brukar stadens gator kantas av folk som vill titta på den årliga Chalmerscortègen som åker genom stan. Aktuella händelser utspelas på vagnarna av påhittiga chalmerister. Så blir det inte i år.

För första gången sedan 1940 blir det ingen Chalmerscortège på valborg. Detta på grund av den pågående coronpandemin.

LÄS MER: Se bilderna från Chalmerscortègen 2019 här

Men det har inte hindrat chalmeristerna att hitta på ett nytt sätt för att glädja göteborgarna. De har skapat en mini-cortège som består av 12 små ekipage som placeras ut för beundran i centrum, bland annat.

ANNONS

– Vi har valt att göra det för att det ska hända något på valborg, och för att sprida vårglädje. Och vi vill visa att vi på Chalmers kan lösa problem. Så det blir en samhällssäker Cortège i år, säger Alexandra Söderholm, ordförande för Chalmerscortègen.

12 små vagnar

Under två veckors tid har elva medlemmar i cortègekommittén snickrat ihop 12 små ekipage. De innehåller både lokala och nationella nyheter, som på de stora vagnarna. I år är det ämnen som "Västtrafik fyrdubblar sin insats", "Vissa tror man fakeade månlandningen", "Linbanan som aldrig blir av" och såklart även Trump som syns på en av vagnarna.

– Vi har försökt få till en blandning.

LÄS MER:Här är klassiska kortegevagnar från de senaste åren

Årets vagnar är bra mycket mindre än de vi brukar se längs Göteborgs gator på valborg. Mini-cortègens vagnar är mellan 32 och 15 centimeter långa.

Så var kan man se dessa ekipage? Jo, de står bland annat på Götaplatsen, Bio Roy, Stadsbiblioteket, Lindholmen, i Haga och på Operan. Som det ser ut nu kommer de att stå ute minst till efter helgen.

Alexandra Söderholm berättar att vagnarna kan ses utomhus och skickar med en uppmaning.

– Håll avstånd från varandra.

ANNONS