Capio och Vänsterpartiet i bråk om Lundby sjukhus-kampanj

Capio och Vänsterpartiets lokalföreningar på Hisingen har hamnat i konflikt om den senares kampanj om Lundby närsjukhus. Enligt Vänstern försöker vårdjätten mörka deras kampanj. Och enligt Capio skapar partiets flygbladsutdelning otrygghet bland sjuka patienter.
– Patienterna var både rädda, grät och mådde dåligt av detta, säger Agnetha Folestad, vd Lundby Närsjukhus.

ANNONS

Årsskiftet 2021 löper avtalet för Lundby närsjukhus ut. GP har tidigare rapporterat om att Västra Götalandsregionen försökt upphandla ett nytt avtal utan att ett enda anbud kommit in. Bakgrunden var ett krav i det nya kontraktet som innebär att en person som avslutar sin anställning på regionen har en karenstid på sex månader innan denne kan jobba för privat aktör.

LÄS MER:Bakslaget: Ingen vill driva Lundby närsjukhus

Efter fiaskot görs nu upphandlingen om på nytt. Utan karenskravet.

Sedan sommaren har det pågått en kampanj för att driva sjukhuset i offentlig regi i stället för privat efter 2021. Bakom kampanjen står Vänsterpartiets lokalföreningar på Hisingen, som delat flygblad och genomfört namninsamling som nu har drygt 900 underskrifter.

ANNONS

LÄS MER:Ny upphandling väntar för Lundby närsjukhus

Men nu har vårdjätten Capio hamnat i konflikt med lokalföreningarna. I ett mejl adresserat till ordföranden i Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd, moderaten Johan Fält, skriver vårdbolaget att kampanjen "skapar oro bland patienter och personal på Lundby sjukhus".

"Vi driver sjukhuset i ett avtal som regionen beslutat om i sedvanlig demokratisk ordning. Jag tycker att man kan ifrågasätta om Vänsterpartiet respekterar den ordningen med bakgrund av hur de nu driver den kampanjen. Det är för oss orimligt att man oroar patienter och personal på detta sätt", skriver Capios affärsområdeschef Peter Holm i mejlet.

"Grät och mådde dåligt av detta"

Agnetha Folestad, vd och verksamhetschef på Lundby närsjukhus, förklarar att det var ett kampanjtillfälle den 19 september som orsakade oron på sjukhuset.

– Patienterna var både rädda, grät och mådde dåligt av detta, säger hon och fortsätter:

– Det var flera ur personalen som tyckte att det var obehagligt att det här skedde utanför jobbet. Men de har sina demokratiska rättigheter att vara utanför sjukhuset.

Agnetha Folestad, vd och verksamhetschef på Lundby närsjukhus, förklarar att det var ett kampanjtillfälle den 19 september som orsakade oron på sjukhuset.
Agnetha Folestad, vd och verksamhetschef på Lundby närsjukhus, förklarar att det var ett kampanjtillfälle den 19 september som orsakade oron på sjukhuset. Bild: Petter Trens

Patrik Helgesson, ordförande för Vänsterpartiet Biskopsgården-Torslanda, riktar kraftig kritik mot det mejl som Capio skickat till den moderata ordföranden i Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd.

Enligt Patrik Helgesson försöker vårdjätten mörka partiets kampanj och han reagerar dessutom mot att Capio anser att det går att ifrågasätta om partiet respekterar den demokratiska ordningen.

ANNONS

– Vi är upprörda och uppfattar det som att Capio försöker begränsa möjligheterna till att bedriva vanligt politiskt opinionsarbete som är grundläggande för vår verksamhet. Det känns också som att de försöker påverka upphandlingsprocessen, säger Patrik Helgesson, som sitter på ett antal förtroendeuppdrag bland annat i SDN Västra Hisingen.

Samtidigt menar Capio att ni genom er kampanj skapat oro hos patienter?

– När vi haft flygbladsutdelning har jag inte alls märkt av att den här typen av reaktioner att någon blivit orolig eller missförstår det vi informerar om. Däremot förstår jag att Capio är oroliga över sina vinster.

Infekterat bråk mellan parterna

Vd:n Agnetha Folestad håller inte med om den kritik som Vänsterpartiet framför mot sjukhusledningen.

– När patienter kommer till sjukvården, av många olika skäl, så är de alltid i ett underläge. De mår inte bra och har olika sjukdomar. Vi är kritiska utifrån att man inte kan komma till sjukhuset utan att få det här till sig och behöver uppleva rädsla och oro.

Ni skriver samtidigt att man kan ifrågasätta om V respekterar den demokratiska ordningen. Har de inte rätt att ni försöka mörka kampanjen?

– Det har vi absolut inte försökt göra. Jag och Capio respekterar de demokratiska fri- och rättigheterna. Vi har ingen synpunkt på hur de kampanjar.

ANNONS

Capio är dock kritiska mot vissa felaktigheter som förekommit i debatten. På Vänsterpartiets flygblad står det exempelvis att "när vi sätter en prislapp på sjuka människor skapar vi drivkraften att ge vård till de patienter som ger högst vinster".

– Patienter känner att det i framtiden kommer vara patienter som betalar stora pengar och privata patienter som får komma till Lundby. Det tycker vi är orimligt och det är inte korrekt. Det har aldrig varit frågan om det, konstaterar Agnetha Folestad.

Enligt Patrik Helgesson försöker vårdjätten Capio mörka partiets kampanj.
Enligt Patrik Helgesson försöker vårdjätten Capio mörka partiets kampanj. Bild: Petter Trens

Capio är ett internationellt vårdföretag som är börsnoterat i Paris, som har driftat sjukhuset i över 20 år. Enligt sjukhusledningen kommer en tredjedel av sjukhusets patienter från socioekonomiskt svag bakgrund.

Vilseleder inte Vänsterpartiet patienterna när ni hintar om att endast rika kommer att få vård i framtiden?

– Jag tycker vi har varit väldigt tydliga med vår kritik mot att de åtar sig att utföra offentligt vård och gör stora vinster på det. Den huvudsakliga anledningen till att vår partiförening i Biskopsgården engagerar oss i frågan är att vi inte vill att skattepengar går till stora vårdkoncerner och att vinstintresset inte hör hemmet i vården, säger Patrik Helgesson.

LÄS MER:Då lämnar Capio börsen

FAKTA: Lundby närsjukhus

Närsjukhuset tog emot drygt 112 000 patientbesök ifjol. Capio har drivit sjukhuset på uppdrag av regionen under många år, men avtalet löper ut i slutet av 2020. Därför måste nu regionen upphandla nytt avtal med en ny aktör för de kommande åren.

Sjukhuset ska ersättas med ett nytt modernt sjukhus vid Bravida arena. Men det sjukhuset väntas så klart först till perioden 2027-2029.

ANNONS