Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/6

Cancersjuke Hugo, 5, fick gratisdag på Liseberg

Glädjen var svår att dölja när cancersjuke Hugo, 5, och nio andra bjöds på gratis åkband till Liseberg. Bakom initiativet stod Javid Sina, som vet hur det är att längta till Liseberg men inte ha råd.
– Det känns superkul att få sprida glädje, säger Javid Sina.

GP har tidigare skrivit om Javid Sina, som år 2012 kom till Sverige som ensamkommande från Afghanistan. Javid fick tidigt höra om nöjesparken, men hade aldrig råd att åka själv.

Efterlyste personer via GP

Tills i somras, då 24-årige Javid fick jobb som receptionist på Lisebergsbyn – med förmånen att ge bort tio åkband till vem han vill. Javid saknar familj i Sverige och hans vänner har själva råd att köpa åkband.

"Hur många gånger har man chansen att hjälpa någon så här? En gång kanske. Jag kanske inte jobbar på Liseberg någon gång igen. För mig är det jättestort", säger Javid Sina. Bild: Anders Ylander
"Hur många gånger har man chansen att hjälpa någon så här? En gång kanske. Jag kanske inte jobbar på Liseberg någon gång igen. För mig är det jättestort", säger Javid Sina. Bild: Anders Ylander

Då kom idén att istället skänka dem till personer som varit i liknande situation som han själv. Via en artikel i GP fick Javid Sina hjälp att eftersöka kandidaterna.

– Jag fick in ett femtiotal ansökningar. Det var jättesvårt att välja, men bland dem som är här i dag finns barnfamiljer som haft det tufft och några som inte har föräldrar här i Sverige, säger Javid Sina.

LÄS MER: Javids fina efterlysning: Personer att skänka åkpass till

Hugo fick avbrott från cancerbehandling

En av dem som bjöds på åkband var femårige Hugo Molinder, som kom med pappa Christoffer Molinder. Hugo lider av retinoblastom, en sällsynt cancerform i ögat som gjort honom nästan helt blind. Sedan födseln består familjens vardag av konstanta sjukhusresor till Stockholm för cellgifts- och strålbehandlingar.

Första stoppet blev radiobilarna. Det bästa med Liseberg, enligt Hugo Molinder själv. Bild: Anders Ylander
Första stoppet blev radiobilarna. Det bästa med Liseberg, enligt Hugo Molinder själv. Bild: Anders Ylander

– Sjukhus är Hugo välbekant med. Så det känns kul att få komma iväg på något annat. Livet är kort. Man får passa på att skoja till det så länge det varar, säger pappa Christoffer Molinder och berättar att det var Hugos farmor som bestämde sig för att svara på Javid Sinas efterlysning.

"Väldigt stort för familjen"

Även tonårsbröderna Saved och Saood ur Rahman, ursprungligen från Pakistan, tillhörde de lyckligt utvalda. Till vardags spelar de cricket i Street Games, en sportrörelse som vill motverka kriminalitet och utanförskap i Göteborg.

Laleh Timory, med maken Nader Ghlami och barnen Benjamin, Nazanin och Josef, såg också glada ut när de gick in i parken för första gången. De kom till Sverige under flyktingkrisen år 2015.

Även hos initiativtagaren Javid Sina lyste ett visst barnasinne igenom. Efter sju år i Sverige var det efterlängtad Lisebergspremiär för även honom själv.

– Man blir lite nervös när man ser karusellerna. Men det ska nog gå bra.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.