Byggsprängning skadade bilar: ”Flög stenar som kunde dödat folk”

En ovanligt hög smäll avbröt Clara Engman som satt i möte. När hon tittade ut genom fönstret såg hon stora stenbumlingar flyga över gatan och parkeringen utanför.
– Det var verkligen helt sjukt. Stenarna krossade en bilruta, så det hade varit en katastrof om de hade träffat en människa, säger hon.

ANNONS
|

Att det smäller utanför Claras och sambon Eriks lägenhet är inget konstigt. Tvärtom. Utbyggnaden av Hamnbanan pågår dagligen på andra sidan gatan, med dagliga sprängningar som följd.

– Man har känt sig trygg, det har mest varit lite kul att kunna se när det händer. Men nu blev det en helt annan grej, säger Clara Engman.

LÄS MER:Sprängning gick snett – 24 kilos sten for in genom taket

Det var vid halv ett på fredagen som ljudet från explosionen på bygget lät högre än vanligt. Och det visade sig att den fått helt andra följder än alla tidigare sprängningar. Detonationen hade med sin kraft slungat i väg flera stenar, och nu var de på väg ut över en trafikerad väg. Precis bredvid en gång- och cykelbana.

ANNONS

– Det såg nästan ut som att en bil som körde förbi blev träffad, men det kan den inte ha blivit eftersom den körde vidare. Men det gick folk på gångbanan, och det var väldigt nära att stenarna hamnade där, säger Clara Engman.

LÄS MER:De är kritiska till Trafikverkets oklara bostadserbjudande

Flera bilar träffades av stora stenskotten

Var stenarna hade landat skulle snart bli uppenbart. På parkeringsplatsen utanför huset hade flera bilar skadats av projektilerna.

– Vi gick ner för att kolla om vår bil hade träffats, och flera grannar var ute också.

Nu vill hon att de som ansvarar för sprängningarna vidtar åtgärder och ser till att något liknande inte händer igen.

– Jag trodde inte att sånt kunde hända. Det bästa är väl att de förmodligen ser till att det inte upprepas, men man blir ju orolig för säkerheten på byggplatser i allmänhet, säger hon och tillägger:

– Jag kommer vara orolig när jag går förbi byggarbetsplatser där de spränger i framtiden.

LÄS MER:Skanska bygger ut Hamnbanan på Hisingen

Kommer anmälas till Arbetsmiljöverket

Det är Trafikverket som ansvarar för projektet Hamnbanan. Men det praktiska arbetet på platsen för sprängningen i fråga utförs av Skanska, som uppger att man hittat stenskador på fyra bilar under dagen.

– Det borde inte ha hänt och skulle inte ha hänt. Vi kommer anmäla det till Arbetsmiljöverket, eftersom vi måste undersöka om vi har gjort fel på något sätt, säger Mikael Andersson, projektchef på Skanska.

ANNONS

Att det ska ha rört sig människor och bilar i närheten av platsen för sprängningen, ska inte vara möjligt, menar han.

– Det låter otroligt. Först går en ljudsignal ett antal minuter innan, och man avlyser hela området. Vi har enligt rutin åtta vakter i ett område för att se till att det inte passerar bilar eller personer, säger Mikael Andersson.

LÄS MER:Så reagerar hajarna på Västlänkens sprängningar

Lapp från Skanska om flygande stenar som skadat bilar
Senare under eftermiddagen placerades lappar ut på bilar som stått parkerade i området där stenarna föll. Bild: Clara Engman

Stenar flög över 100 meter: ”Ofattbart”

Men trots säkerhetsåtgärder så kan det ha funnits en risk för personskador i samband med sprängningen. Detta då stenarna rört sig över så stora avstånd. Något som förbryllar Trafikverkets ansvarige på bygget.

– Det är ofattbart. En bra bit över hundra meter handlar det om. Ingen hade kunnat föreställa sig att de kunde flyga så långt, säger Björn Ållenberg, projektchef och beställare för utbyggnaden av hamnbanan.

LÄS MER:Nytt tågspår i Eriksberg – boende oroade över naturen

Innebar fara för omgivningen enligt Trafikverket

Nu kommer händelsen utredas noggrant, menar Ållenberg. Särskilt med tanke på de risker som den faktiskt innebar.

– Det är allvarligt, och det otrevliga är ju att bilskadorna sker så långt från där man sprängde. Det är jättefarligt för omgivningen och för de som är i närheten, säger Björn Ållenberg.

LÄS MER:Nya Hamnbanan kan minska utsläppen stort

ANNONS