Byggnadsställningen blåste ner i ett bostadsområde i Landvetter under lördagsmorgonen.
Byggnadsställningen blåste ner i ett bostadsområde i Landvetter under lördagsmorgonen. Bild: Privat

Byggnadsställning har rasat i blåsten

Det blåser just nu hårda vindar i Göteborgsområdet. I Landvetter har en byggnadsställning blåst omkull och räddningstjänsten har larmats ut då en takplåt riskerade att blåsa ner på en gångbana i Kålltorp.

ANNONS
|

Det har under lördagsmorgonen blåst kraftigt i Göteborgsområdet. Tidigt under morgonen blåste en byggnadsställning ner i ett bostadsområde i Landvetter.

– De håller på att renovera lägenheter som ligger precis vid en lekplats, säger en granne i området som har varit ute och fotograferat ställningen under förmiddagen.

I Göteborg larmades räddningstjänsten under förmiddagen ut till Kålltorp i östra Göteborg där en takplåt riskerade att blåsa ner på en gångbana.

– Det är en plåt som riskerar att blåsa ner på en allmän gångbana, vi åker dit och försöker säkra fast den, berättade Joakim Hallin, larm och ledningsoperatör vid räddningstjänsten.

ANNONS

Stormstyrka i vindbyarna

Enligt väderinstitutet Foreca kommer det att blåsa under hela dagen. Vid Måseskärs fyrplats utanför Kärringön i Bohuslän har stormstyrka uppmätts under morgonen med vindbyar på 25 meter per sekund. Ute på Vinga har vindbyarna uppmäts till 21 meter per sekund. I Göteborg har de starkaste vindarna uppmätts till 18 meter per sekund.

– Gränsen för kuling går vid 14 meter per sekund i medelvind, så det är en blåsig dag och vindarna kan komma att tillta i styrka under dagen. Det är först framåt natten det kommer att avta, säger Ingrid Eronn, meteorolog på Foreca.

Det är oklart om någon person kom till skada i samband med att byggnadsställningen rasade i Landvetter under morgonen.

Blåsten har även gjort att reklamvepor blåst ner vid korsningen Gibraltargatan/Fridkullagatan i Göteborg.

SMHI utfärdar varning

De hårda vindarna har också gjort att SMHI har gått ut med en klass 1-varning för mycket hårda vindbyar i Hallands län där man räknar med att det kan blåsa mellan 21 - 25 meter per sekund i vindbyarna. De hårda vindarna riskerar enligt SMHI att skapa problem för höga fordon i trafiken samt att träd och grenar kan knäckas.

ANNONS