Busschaufför tillkallade väktare – för att stoppa Christina och hennes ledarhund

Blinda Christina Järås, hennes dotter Nova och ledarhunden Älla skulle ta bussen hem från Backaplan och gick ombord längre fram.
Men busschauffören ska därefter ha vägrat köra iväg och istället tillkallat väktare med anledningen att hundar ska vara längst bak på bussen.
– Det är det värsta jag någonsin har varit med om, säger Christina.

ANNONS
|

På måndagskvällen var blinda Christina Järås, hennes 15-åriga dotter Nova och ledarhunden Älla på Kvilletorget för att fira in Häckens guld. Det var en glad och positiv stämning, men när de skulle åka hem förändrades allt.

Vid 19.30-tiden skulle de ta bussen från Backaplan hem till Kärrdalen – samma buss som de har åkt med många gånger tidigare.

– Alla dörrar förutom framdörren öppnades och då sa min dotter att busschauffören vinkade att vi skulle gå på där bak, säger Christina.

Alla tre klev på bussen och Christina satte sig på handikapplatsen tillsammans med sin ledarhund. Till en början verkade det inte vara några bekymmer, men när busschauffören inte körde iväg började de ana att något inte stod rätt till.

ANNONS

Passagerare ombord blev arg

Kort därefter ska busschauffören ha talat i högtalaren och sagt att hundar ska vara längst bak i bussen. Christina blev chockad och kände sig snabbt utpekad.

– Jag förstod inte riktigt vad problemet var, men jag hörde att min dotter sa att ”det är mammas ledarhund och att hon har rätt till att sitta där".

På Västtrafiks hemsida står det att alla som har en ledarhund får sitta på valfri plats tillsammans med sin hund.

”Om du är i behov av ledarhund, certifierad signalhund eller motsvarande får ni gå ombord vid samtliga dörrar och reser på valfri plats i fordonet. I vissa bussar finns en rekommenderad plats för ledarhundekipage bakom föraren”.

En kille som satt på en plats i närheten ska snabbt ha rest sig upp och gått fram till chauffören. Sedan bröt en diskussion ut, berättade Christina.

– Han är jättearg och mer eller mindre skäller ut busschauffören och säger att han diskriminerar mig, att jag redan är i en utsatt situation och att han borde förstå att det är en ledarhund, säger hon.

Busschauffören tillkallade väktare

I samband med det hörde Christina att väktare skulle tillkallas till platsen och att Nova brast ut i gråt. Ledarhunden Älla tyckte också att det var jobbigt att röster höjdes och tryckte sig närmre Christina.

ANNONS

– Mina barn är vana vid att det kan hända saker, att man kan få en tillsägelse. Men det har aldrig varit så allvarligt som det var igår, säger hon.

När väktarna anlände till platsen ville Christina prata med dem och förklara vad som hänt utifrån hennes perspektiv. Hon berättade att hon har en synskada och att hon hade med sig sin ledarhund Älla – men att busschauffören vägrat köra.

”Det är det värsta jag varit med om”

Väktarna ska ha pratat med busschauffören – som sedan blev tillsagd att köra vidare med samtliga personer ombord på bussen. Och till slut körde busschauffören iväg, drygt tio minuter efter planerad avgång.

– Hela vägen hem var det många människor som pratade med mig och frågade vad som hänt. Jag blev glad över det positiva från allmänheten, säger Christina.

Men händelsen satte sina spår och påverkade Christina på många sätt. Hon berättade att hon har haft en ledarhund i över 25 år och att hon aldrig har varit med om något liknande.

– Det är det värsta jag någonsin har varit med om, man ska inte behandlas så. Förhoppningsvis är det första och enda gången något sådant här händer. Jag var totalt skakad igår och fick en dunderhuvudvärk som gjorde att jag blev sängliggandes halva dagen idag, säger hon på tisdagskvällen.

ANNONS

Västtrafik: ”Vi har misslyckat i det bemötandet”

Anders Kling, biträdande affärschef på Västtrafik.
Anders Kling, biträdande affärschef på Västtrafik. Bild: Fotograf Thomas Harrysson AB

Christina anmälde det inträffade till både Västtrafik och polisen. Anders Kling, biträdande affärschef på Västtrafik, har bekräftat att det inträffat en incident på en linjebuss under måndagskvällen.

– Vi har misslyckats i det bemötandet och kan inte mer än att beklaga och be om ursäkt för det som har inträffat, säger han.

Efter händelsen kontaktade Västtrafik trafikföretaget i fråga, som i sin tur samtalade med busschauffören.

– Föraren har förstått att den har gjort fel och har bett om ursäkt för själva händelsen. Trafikföretaget går också ut och kompletterar med information om hur förare ska bemöta resenärer, och speciellt personer med särskilda behov, säger Anders Kling.

LÄS MER:Färre beviljas ledsagare via LSS – Christina är en av dem

LÄS MER:Astma- och allergiföreningens oro: Barnen får betala notan för elkrisen

LÄS MER:Abdinassir kämpade för att förstå sonen Mohamods autism

ANNONS