Brugd skapade uppståndelse vid Styrsö

En brugd strandade på lördagen i en vik utanför Styrsö. Räddningsinsatsen pågick i flera timmar och engagerade såväl kustbevakningen som många Styrsöbor och fritidsbåtar.
– Det var en lång dag men som slutade lyckligt, vad vi kan bedöma, säger marinbiologen, Björn Källström.

ANNONS
|

Brugden är världens näst största hajart efter valhajen och att se den i svenska vatten är inte jättevanligt, berättar Björn Källström, forskare vid Göteborgs marinbiologiska laboratorium. När GP når honom vid 14-tiden på lördagen har han själv just anlänt till Styrsö, efter att ha blivit kontaktad av kustbevakningen, som bett om hans hjälp.

– Den senaste gången vi såg en brugdhaj var i Askimsviken för fem-sex år sedan. Så man måste ha tur för att se den, säger han och berättar att den livnär sig på plankton.

Trodde att den letade mat

Björn Källström säger att han först trodde att orsaken till att den rörde sig så sakta var för att den simmade nära ytan och letade mat, men efter att ha kommit fram och sett hajen med egna ögon har han ändrat inställning.

ANNONS

– I morse, när kustbevakningen kontaktade mig, så ska den ha simmat runt. Nu ligger den helt stilla i vattnet, säger han och konstaterar:

– Det är något som inte står rätt till.

Björn Källström, forskare vid Göteborgs marinbiologiska laboratorium, kontaktades av kustbevakningen på lördagsmorgonen för att hjälpa till att rädda brugden.
Björn Källström, forskare vid Göteborgs marinbiologiska laboratorium, kontaktades av kustbevakningen på lördagsmorgonen för att hjälpa till att rädda brugden. Bild: Christina Karliczek Skoglund

Bogserats ut på djupare vatten

Senare på eftermiddagen när GP når räddningssällskapet igen har de bogserat ut hajen på djupare vatten.

– Den hade strandat på en meters djup. Och vi har fått hjälp från folk på Styrsö att bogsera ut den med ett rep runt stjärtfenan, säger marinbiologen Lars Gamfeldt som följer händelserna från en liten båt.

Mitt under samtalet med GP simmar hajen in i båten.

– Den är naturligtvis stressad men nu simmar den i alla fall, säger han.

Förutom kustbevakningen var även ett 40-tal personer i nio båtar och en kajak involverade i hjälpinsatsen.

Bogseringen fick göras om

Men hajen simmade in i viken igen så bogseringen fick göras om. Den här gången med hjälp av kustbevakningen som drog ut hajen på ännu djupare vatten utanför viken. Där piggnade den till och blev stark igen.

LÄS MER:Styrsöbon Mia hjälpte strandade brugden

– Vi var tre personer i båten som fick kämpa för att dra upp den mot relingen och lossa repet, så det kändes som att den var pigg igen, berättar Björn Källström.

ANNONS

När repet knöts upp för andra gången vid 18-tiden simmade hajen direkt ner i djupet och syntes inte mer till.

– Så småningom kommer den nog simma bort från den svenska kusten och ut mot Atlanten, men det kan jag bara spekulera i. Det vanliga är att man ser dem runt de brittiska öarna, säger Björn Källström.

Varför tror du att den var så slö inne i viken?

– Det var för att den var förvirrad. I den trånga viken hade den inget sätt att orientera sig.

Hur skulle du beskriva mötet med brugden?

– Jag har aldrig sett en brugd i verkligheten så det var en häftig upplevelse. Att vara så nära ett så stort djur.

Brugd

Brugden är en hajart som räknas som världens näst största fisk. Den kan bli upp till 13 meter lång och väga 7 ton.

Den lever längs Atlantens och Stilla havets kuster och förekommer regelbundet längs norska kusten och i Nordsjön. Brugd från Nordatlanten simmar in i Skagerrak under vintern och kan då även ta sig ned till Hallands och Skånes kuster.

Brugden äter plankton och tros ha en livslängd på cirka 50 år.

Den hotas av överfiskning och i svenska vatten är den rödlistad som starkt hotad.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS