Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Färjan Stena Danica som går mellan Göteborg och danska Fredrikshamn. Bild: Pressbild Stena Line
Färjan Stena Danica som går mellan Göteborg och danska Fredrikshamn. Bild: Pressbild Stena Line

Brand på Stena Danica

En mindre brand utbröt på färjan Stena Danica på söndagsförmiddagen. Passagerarna samlades i kafeterian efter larmet innan besättningen kunde släcka själva.
– Men brand är alltid allvarligt och vi tar det på största allvar, säger Carl Mårtensson, presschef vid Stena Line.

På söndagsförmiddagen utbröt en brand i ett maskinrum på färjan M/S Stena Danica. Färjan som går mellan Göteborg och Fredrikshamn i Danmark befann sig utanför Göteborgs kust när larmet gick strax efter klockan 10.

– Det stämmer. Vi hade en mindre brand i ett av maskinrummen som släcktes av vår egen besättning inom ett par minuter, säger Carl Mårtensson, presschef vid Stena Line.

Passagerarna larmades och samlades i kafeterian

Totalt befann sig 53 personer ur besättningen och 51 passagerare ombord och besättningen gick ut med ett så kallat ”general alarm” på färjan i och med händelsen.

Det innebär att man samlar alla ombord och förbereder för vidare åtgärder.

– Man samlade alla passagerare vid kafeterian så det var ett general alarm, vilket man alltid går ut med vid brand, säger Carl Mårtensson.

Besättningen informerade även Sjö- och flygräddningscentralen, men i och med att branden kunde släckas snabbt behövde räddningspersonal aldrig rycka ut mot färjan.

”Tar det på största allvar”

Trots larmet beskrivs stämningen ombord som god och efter att branden hade släckts kunde färjan fortsätta enligt tidtabell mot Fredrikshamn där den nu har fått godkänt av danska myndigheter att segla vidare och på söndagseftermiddagen hade färjan lämnat hamn igen.

– Hon kunde fortsätta enligt tidtabell så det var inte värre än så. Men brand är alltid allvarligt och vi tar det på största allvar. Det är något som vi alltid över på, ett av de mest prioriterade områdena inom säkerhetsarbetet, säger Carl Mårtensson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.