Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Bröderna hade illegal tobaksfabrik i källare – så döms de

Under drygt ett år tillverkade bröderna 13 ton tobak som de sålde vidare – utan att betala skatt.
På så sätt lurade de staten på cirka 23 miljoner kronor i skatt.
Nu skärper hovrätten straffen.

I en källarlokal under en hyresfastighet på Hisingen pågick Göteborgsbrödernas arbete med att förvandla råtobak till röktobak under drygt ett år. Med hjälp av specialmaskiner förvandlades den torra råvaran till omkring 13 ton skattepliktig röktobak.

– Det var fråga om en mer eller mindre industriell framställning, sa kammaråklagare Anders Berndtson-Sandell vid Ekobrottsmyndigheten (EBM) i samband med att åtalet väcktes.

Tobaken såldes därefter billigt vidare till grossister och butiker – utan att bröderna betalade en enda krona i skatt. På så sätt lurade de staten på cirka 23 miljoner i tobaksskatt. Enligt beräkningar i förundersökningen kan det hela dessutom ha resulterat i en ren nettovinst på drygt 4,4 miljoner kronor för de nu dömda männen.

LÄS MER: Bröder hade tobaksfabrik i källaren – nu får de sina domar

Skärpta straff

I våras kom tingsrättens dom och på tisdagen meddelade hovrätten att straffen skärps med ett halvår var för de båda männen i 30-årsåldern. Den yngre av bröderna döms alltså till fängelse i tre år och sex månader för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Han får också näringsförbud i fyra år och tre månader.

De äldre av bröderna döms till fängelse i tre år och får även han näringsförbud i fyra år och tre månader.

Hovrätten anser att det är bevisat att "tobaksverksamheten har bedrivits yrkesmässigt och självständigt och att den är att bedöma som en näringsverksamhet".

De båda männen nekar till brott. I hovrättsdomen framgår det att de invänt att de "saknade uppsåt eftersom de inte var medvetna om att tobaken var skattepliktig". Något som hovrätten ser som en orimlig förklaring.

LÄS MER: Ekobrottsåtal: Bröder misstänks ha haft tobaksfabrik i källaren

Spanade mot verksamheten

Ett par av dem som anlitades för att hjälpa till var asylsökande, som jobbade för synnerligen låga löner. De ställdes inte inför rätta.

Utredningen mot ligan påbörjades redan våren 2016. Man började spana mot verksamheten och det pågick även hemlig telefonavlyssning. Den 29 november samma år slog man till mot lokalen. Då hittades bland annat tobak och de specialinköpta maskinerna kopplade till denna typ av verksamhet. Bakom tillslaget låg Ekobrottsmyndigheten tillsammans med Polisen, Tullverket och Skatteverket.

Dessutom fanns nästan två ton tobaksråvara som kan användas för framställning av bland annat röktobak.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.