Antalet besökare i Göteborgs botaniska trädgård ökade trots Coronarestriktioner för utlandsresenärer under våren. Dessvärre ökar även användandet av egenbyggda eldstäder. Det får parken att larma.
Antalet besökare i Göteborgs botaniska trädgård ökade trots Coronarestriktioner för utlandsresenärer under våren. Dessvärre ökar även användandet av egenbyggda eldstäder. Det får parken att larma. Bild: Marianne Løvland

Botaniska trädgården vädjar: Sluta bryta mot eldningsförbudet

Efter tidigare vädjan om att följa trivselreglerna larmar Göteborgs botaniska trädgård nu om ökad användning av egenbyggda eldstäder – trots att det råder eldningsförbud i parken.
– I coronatider behöver vi inga skogsbränder, säger förste trädgårdsmästare Marika Irvine.

ANNONS
|

Det var i slutet av april som Göteborgs botaniska trädgård uppmanade besökare att följa de trivselregler som bland annat innefattar förbud mot att elda, cykla, ta med hund eller trampa i rabatter.

Misstanken var att ett ökat antal besökare, främst göteborgare, lett till fler ovana gäster och hos dessa en begränsad kunskap om de viktiga trivselreglerna.

– Många som är i parken för första gången tänker kanske att det är som vilken park som helst. Så är det inte. Vi har den största samlingen av växter i Skandinavien och lägger enormt mycket pengar på att vi ska ha fina växter, sa Mats Havström, enhetschef för samlingar och forskning, då.

ANNONS

LÄS MER: Fler ovana gäster får Botaniska att be om hjälp

Bygger eldstäder: "Behöver inga skogsbränder"

I en skrivelse vädjade Göteborgs botaniska trädgård till mer vana besökare att hjälpa de nya med att ”vänligt visa dem tillrätta”.

Detta ledde inledningsvis till ett mer ansvarstagande beteende bland trädgårdens gäster.

– Innan ni skrev om det hittade vi tio engångsgrillar om dagen. Efteråt var det mycket färre, säger förste trädgårdsmästare Marika Irvine.

Efter helgen har det kommit rapporter om att den positiva trenden åter vänts till en negativ sådan, vilket oroar Göteborgs botaniska trädgård.

– Folk bygger sina egna eldstäder trots att det råder eldningsförbud. Givet hur det ser ut i coronatider behöver vi inga skogsbränder också, säger Marika Irvine och fortsätter:

– Varför fortsätter man elda när det finns eldningsförbud?

Samtidigt känner hon ett visst mått av självkritik.

– Det kan vara så att vi informerar dåligt och att man kanske borde ha skyltar hela vägen upp till Finnsmossen, säger trädgårdsmästaren.

Ledde till skogsbrand 2018

Marika Irvine förklarar hur gäster lägger upp stenrösen och bryter grenar i syfte att skapa en egen eldstad.

– Det har alltid varit eldningsförbud här. 2018 hade vi en skogsbrand som hade startat i en övergiven eldstad. Det är dessutom väldigt svårtillgängligt för räddningstjänsten, säger hon.

ANNONS

Även om vissa missköter sig så vill Marika Irvine också passa på att berömma många av trädgårdens besökare.

– Folk har varit rätt respektfulla. Man vill umgås. Då är det perfekt att dra upp till naturreservatet vid Änggårdsberget. Man får hemskt gärna vara där, men inte elda, säger hon.

LÄS MER: Öppna Lisebergsparken för hemestrare

ANNONS