Botaniska slår besöksrekord under coronapandemin

Över 700 000 personer har besökt Botaniska under 2020. Det är mer än någonsin – och då är det fortfarande två månader kvar innan året är slut.
– Vi har aldrig haft över 700 000 och det är trots att vi inte haft några utländska turister, säger Mari Källersjö.

ANNONS
|

Coronapandemin har varit en sorglig historia för många kommunala och regionala park- och nöjesverksamheter.

På grund av restriktioner har Liseberg i princip stått folktomt hela året. Men till Göteborgs botaniska trädgård har besökarna strömmat i en takt som tidigare inte har skådats.

LÄS MER:Tio klassiska platser i Göteborg – bilder från förr och nu

I oktober stod det klart att Botaniska slagit sitt besöksrekord. Aldrig någonsin har så många som i år besökt parken. Och då är det ännu två månader kvar av året.

– Efter oktober har vi haft mer än 700 000 besökare, det är ett nytt rekord för oss, säger Mari Källersjö, förvaltningschef vid Botaniska.

Vad var det tidigare rekordet?

ANNONS

– Förra året hade vi 630 000 besökare och man kan säga att under de senaste åren har vi legat på en nivå runt 600 000. Vi har aldrig haft över 700 000 besökare någonsin.

LÄS MER:Bästa svampskogarna i närheten av Göteborg

Rekord trots utebliven turism

Hon är delvis förvånad över det stora intresset. Inte minst eftersom en stor del av besökarna i vanliga fall brukar bestå av utländska turister, inte minst via turistbussar och kryssningsfartyg.

Det underlaget har varit helt obefintlig under 2020.

– Trots att vi inte har haft några utländska turister är det andra typer av besökare som kommer. Det har varit väldigt populärt att komma hit under pandemin och det hade jag egentligen trott, säger Mari Källersjö.

– Vi har haft lite svenska turister under juni och juli. Under augusti var det inte svenska turister att tala om.

Förvaltningschefen Mari Källersjö i det nuvarande växthuset.
Förvaltningschefen Mari Källersjö i det nuvarande växthuset. Bild: Jonas Lindstedt

Det är alltså framförallt göteborgare som besökt och många av dem uppehåller sig i parken betydligt längre än vad som är normalt annars.

– Man märker att det är många som rör sig ute i Änggårdsbergens naturreservat. Det är många som kommer hit och tar längre promenader än vad man brukar göra annars. Sedan gör man något för att träffas, motionera lite och titta på blommorna. Det har varit efterfrågat, säger Mari Källersjö.

ANNONS
Har du besökt Botaniska trädgården oftare i år än tidigare?
Bild: Stefan Berg

Malin Ekberg Wåhlander, 53 år, kulturproducent, Linnéstaden

grade crossed
– Ja, men det är inte på grund av coronan utan för att jag varit sjukskriven. Jag har varit här nästan varannan dag.Hur har det varit i parken? – Det har faktiskt känts lite trångt. Förut var det lite läskigt att gå de långa slingorna för att man varit nästan ensam. Men nu är det inte så.
Har du besökt Botaniska trädgården oftare i år än tidigare?
Bild: Stefan Berg

Oscar Bolander, 41 år, produktägare, Askim med sonen Charlie 7 år

grade crossed
– Det har vi nog varit men det har nog mer med Pokémon än corona att göra. Vad tycker ni om parken? – Bra, för det finns många bra Pokémon här, säger Charlie. – Jag tycker att det är ganska lugnt även om det är besöksrekord så är det trevligt att se folk. Och om man ändå ska ut och jaga Pokémons så kan man göra det här.
Bild: Stefan Berg

Märta Sundberg, 79 år, pensionär, Krokslätt

grade crossed
– Ungefär lika mycket. Det är ju en pärla. Jag är med i Botaniskas vänner och brukar bevaka näsduksträdet.Vad tycker du om att vara i parken under coronapandemin? – Alla går så snällt åt sidan och det är ingen trängsel så det är ingen fara alls.
Bild: Stefan Berg

Lotten Söder, 57 år, lärare, Hagen

grade crossed
– Ja det har jag för jag har följt med en vän som går hit ofta.Vad tycker du om att vara i parken under coronapandemin? – Jag är lite försiktig av mig så jag tycker att det har varit lite mycket folk här på vissa ställen, men då har vi gått snabbt förbi. Men jag tycker om att folk träffas ute.

LÄS MER:Detta händer bakom Lisebergs stängda grindar

LÄS MER:Klart: jubileumsåret flyttas till 2023

ANNONS