Blöjskandal redan 1997 i Göteborg

ANNONS
|

Nu blåser det kring privata vårdbolaget Carema, vars anställda på äldreboenden fått order om att väga pensionärernas använda blöjor.

Syftet är att utnyttja blöjans "fulla kapacitet" och för att spara pengar minska antalet byten.

För 14 år sedan, hösten 1997 avslöjade GP att personal på äldreboendet Dicksons hus i Örgryte satte på de gamla blöta blöjor.

Här handlade det också om besparingar. För att inte byta blöjor " i onödan" användes blöjor med inbyggd indikator som ändrade färg när de blev fulla.

En undersköterska på Dicksons hus hade reagerat på vanvården:

ANNONS

- Det känns konstigt att sätta på samma blöja igen fastän den är fuktig. Den är ju ändå använd, sade hon då till GP.

Kort tid senare avslöjades även misstänkt fiffel med rapportering, felaktig läkemedelshantering och anställning av prickad personal på samma boende.

Efter avslöjandet reagerade politikerna i Göteborg med att säga upp avtalet med Partena Care AB, som då drev äldreboendet Dicksons hus. Från årsskiftet 97/98 togs driften över av kommunen.

Göran Johansson (S), vid den tiden kommunstyrelsens ordförande, förklarade att han var skeptisk till att låta privata vårdföretag få lov att driva äldrevård.

Men sedan dess har Partena bytt namn till Attendo Care och företaget har för tillfället tre äldreboenden i Göteborg: i Fiskebäck, på Fridkullagatan i Johanneberg och i S:t Jörgens park på Hisingen.

ANNONS