Biskoparna kräver att Arne Olsson utesluts

ANNONS
|

I en fyra sidor lång skrivelse hävdar de elva biskoparna i landets stift (karlstadsbiskopen Esbjörn Hagberg och ärkebiskop K G Hammar har inte deltagit som berörda i besluten) att lojaliteten mot Svenska kyrkan sviktar hos Arne Olsson och att Olsson genom att låta sig vigas till biskop i en kyrkogemenskap utanför Svenska kyrkan har brutit det vigningslöfte han avgivit när han prästvigdes. Biskoparna stödjer i skrivelsen helt Domkapitlet i Karlstads beslut att frånta Olsson rätten att predika, döpa och utföra andra kyrkliga tjänster.

Arne Olsson har efter beslutet i Karlstad i oktober förra året överklagat beslutet hos svenska kyrkans överklagandenämnd och vill ha tillbaka sin prästtjänst med de rättigheter där finns. Nämnden fattar beslut 21 oktober. Nämnden är sista instans i denna typ av frågor.

ANNONS

Biskoparna i landets stift framhåller att ett beslut som innebär att Olsson inte får utöva prästerliga sysslor inom svenska kyrkan närmast kan betraktas som ett konstaterade av att Olsson redan lämnat ämbetsgemenskapen i Svenska kyrkan. Han har enligt biskoparna trätt i en annan kyrkans tjänst.

Biskoparna menar vidare att Arne Olsson själv har distanserat sig från de vigningslöften han gav till Svenska kyrkan genom den biskopsvigning han deltog i Göteborg i februari.

Brytning med kyrkan

Biskoparna som uttalat sig i samband med ett biskopsmöte anser vidare att Olsson inte kan ha någon uppdelning av sin prästtjänst så att en del gäller uppdraget som präst i svenska kyrkan och en annan del vigningsuppdrag i en annan kyrka, i detta fall Missionsprovinsen. De konstaterar också att det handlar om en brytning med Svenska Kyrkan, men däremot menar de att det inte finns någon "bannbulla" mot Olsson från kyrkans sida, det är Olsson själv som ställt sig utanför.

Tilläggas skall också att den kenyanske biskopen Walter Obare som vigde Olsson till biskop i Missionsprovinsen själv har hamnat i blåsväder. Han får lämna posten som teologisk rådgivare åt lutherska världssamfundet där Svenska kyrkan ingår. Samfundet har brännmärkt Obares agerande när han vigde Olsson till biskop.

ANNONS
ANNONS