Billdals gård rustas upp efter lång kamp

ANNONS
|

Fastigheten som ligger i Billdals park ägs av kommunen via Higab och finns med i bevarandeprogrammet med motiveringen:

”Billdals gård är den enda större gården av sitt slag inom Göteborg. Den påkostade huvudbyggnaden, den vidsträckta parken, ekonomibyggnaderna, och bostadshusen för gårdens anställda utgör tillsammans ett bra exempel på en ”herrgårdsmiljö”från 1800-talets senare hälft. Värdefullt är också att jordbruksmarken delvis är bibehållen i anslutning till gården”

Trots det har huvudbyggnaden inte underhållits på många år. Huset var bebott fram till början av 2000-talet. Men sedan dess har det stått tom och bland annat utsatts för skadegörelse.

- Huset har stått på ofri grund. Det är ett sommarhus och saknar bland annat fungerande avlopp. Men i och med att detaljplanen för Billdals gård vann laga kraft i januari kan vi sätta igång, säger Ann-Christin Håkansson affärsområdeschef på Higab.

ANNONS

Detaljplanen skapar möjligheter för en bredare användning av huvudbygganden. Men vad den skall användas till är inte bestämt.

- Vi har fått en hel del förslag och vi har varit i kontakt med stadsdelsförvaltningen om vilka behov som finns i området men inget är beslutat och först måste ju huset rustas upp. Vi kommer under nästa år att starta med exteriören, förklarar Ann-Christin Håkansson.

Birgit Larsen och föreningen Billdalsgårdsgruppen har kämpat för att huset skall rustas upp och hon är glad över att det nu sker.

- Det är underbart. Nu får vi hoppas att det blir en plats med aktiviteter för alla, säger Birgit Larsen.

ANNONS