Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Liberalerna i Västsverige stödjer varken partiledaren Nyamko Sabunis eller reservanternas linje. I stället laserar förbundet ett eget förslag.  Bild: Erik Simander/TT
Liberalerna i Västsverige stödjer varken partiledaren Nyamko Sabunis eller reservanternas linje. I stället laserar förbundet ett eget förslag. Bild: Erik Simander/TT

Beslutet: Liberalerna i Västsverige stödjer ingen linje

Liberalerna i Västsverige har efter flera dagar av långa diskussioner landat i att varken stödja partistyrelsen eller reservanternas förslag. I stället lanserar förbundet ett eget förslag, som syftar till att ena partiet.
– Det låter ju som att alla är emot att budgetförhandla med SD. Då borde man kunna skriva in det, säger LUF:s distriktsordförande Soroush Rezai.

Den infekterade interna striden inför Liberalernas partiråd på söndag fortsätter. I grunden handlar den om hur Liberalerna ska ställa sig till framtida samverkan med Sverigedemokraterna, något som partiledaren Nyamko Sabuni vill möjliggöra.

Tio personer i partistyrelsen har reserverat sig mot beslutet. De ställer sig bakom ett förslag som Christer Nylander, partiets andre vice ordförande, och Jan Jönsson, socialborgarråd i Stockholm, tagit fram. Förslaget handlar om att partiet tar ställning för en alliansregering – men inte med SD:s stöd.

LÄS MER: L i Stockholm röstar emot partistyrelsen

LÄS MER: Experten: Sabunis förslag kräver lagändring

Liberalerna i Stockholm tog redan tidigt ställning emot den linje som partiledaren Nyamko Sabuni förespråkar. På måndag kom besked att Liberalerna i Skåne stöttar Sabunis föreslagna linje. I går kom beskeden att Liberalerna i Östergötland samt Värmland gör detsamma.

LÄS MER: "Jag är medveten om att jag kan bli sparkad"

Djup splittring

För det stora förbundet Liberalerna i Västsverige, som innehåller samtliga kommuner i Västra Götaland – med undantag för Skaraborg – samt Halland, har beslutet dröjt. Under senaste dagarna har det hållits flera olika former av timslånga möten. Förbundet i Västsverige är djupt splittrat. Skulle någon sida ha fördel så rör det sig om en marginell övervikt, erfar GP.

Det som dock enar förbundet är att en klar majoritet i Västsverige vill söka någon slags kompromiss inför partirådet för undvika ytterligare splittring inom partiet.

– Min uppfattning efter ledningskonferensen i går är att en stor majoritet av de som deltog, oavsett om de stöttar partistyrelsen eller reservanterna, vill hitta en lösning där fler än 50 procent kan känna sig bekväma, säger Soroush Rezai, distriktsordförande LUF Väst.

LÄS MER: Bengt Westerberg håller öppet för att lämna L

Sent i går kväll var det dags för förbundsstyrelsen att till slut ta ställning till vilken linje som ska förordas av Liberalerna i Västsverige. Beslutet blev inget av förslagen. I stället föreslog förbundsstyrelsen ett kompromissförslag, som GP har tagit del av.

Bland annat vill man byta från partistyrelsens ”att söka samsyn” till att ”samtala” med alla riksdagens partier. En annan punkt handlar om att Liberalerna som parti ”inte ska medverka i en regering som inte säkrar liberala grundvärden”.

LÄS MER: Lööf: Svårt att förstå L-ledningens vägval

Ska föra samtal med ledningen

Nu ska Pär Gustafsson, ordförande för Liberalerna i Västsverige lansera förslaget för partistyrelsen i hopp om att kunna ena partiet under partirådet på söndag.

Soroush Rezai är genom sin roll som distriktsordförande för LUF adjungerad till styrelsen och bekräftar uppgifterna:

– För LUF:s del hade det bästa varit om ett förslag hade stöttning från 80 procent i stället för 50 procent. Min bedömning är att det inte går för då hade partistyrelsen redan ändrat sig. De kommer inte vika sig för påtryckningar nedifrån, säger han.

– Drömscenariot är ju att man hade lyckats på något sätt. Det låter ju som att alla är emot att budgetförhandla med SD. Då borde man kunna skriva in det.

LÄS MER: Ulf Kristersson öppnar för avtal med Sverigedemokraterna

Soroush Rezai, distriktsordförande LUF Väst.
Soroush Rezai, distriktsordförande LUF Väst.

Skulle partistyrelsen rata förslaget kommer Liberalerna i Västsverige att lägga det som ett tilläggsyrkande på partirådet, efter att partistyrelsens förslag har antagits.

Personer inom förbundet i Västsverige som GP har talat med uppger att partistyrelsens linje sannolikt kommer att vinna – men att det kommer att ske med endast några få rösters övervikt. Därför kan beslutet på söndagen bli särskilt uppslitande för partiet.

– Det här är ett förslag som enar och som hade chockat medierna när det inte blir ett partibråk inför öppen ridå på söndag. Men nu är det bara några dagar kvar och hade partistyrelsen velat göra detta hade man inte gjort som man har gjort, säger Soroush Rezai.

Värt att notera är att de 11 ombuden från Västsverige inte behöver förhålla sig till förbundets linje, utan får rösta efter eget tycke.

GP har sökt Pär Gustafsson, ordförande för Liberalerna i Västsverige, och andra ledamöter i förbundsstyrelsen utan framgång.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.