Nu har lokalnämnden fattat beslut om att riva Gårdstensskolan.
Nu har lokalnämnden fattat beslut om att riva Gårdstensskolan. Bild: Anders Ylander

Beslutet: Gårdstensskolan ska rivas

Göteborgs stad har sedan lång tid tillbaka haft planer på att riva Gårdstensskolan – men har inte haft råd. Nu ska rivningen verkställas ändå – trots att plånboken är alldeles för tunn.
– Vi får försöka hantera det, säger Christer Holmgren (M), ordförande i lokalnämnden.

ANNONS

Sedan ett år tillbaka har GP i flera artiklar belyst problematiken kring rivningen av Gårdstensskolan – som varit påtänkt under lång tid.

I dagarna fattade lokalnämnden beslut om att till slut riva skolan.

– Den har stått tom väldigt länge. En del har uttryckt oro över att den ska bli föremål för vandalisering, skadegörelse och skapa osäkerhet i området, säger Christer Holmgren (M), ordförande i lokalnämnden.

LÄS MER:Kommunen vill riva Gårdstensskolan – men har inte råd

Samtidigt har lokalnämnden inte budgeterat för rivningskostnaderna på åtta miljoner kronor. Beslutet om rivning är fattat men nu kvarstår frågan: var ska pengarna tas ifrån?

– En rivning fanns inte med i våra planer och det här kommer att hamna utanför plan. Det får vi hantera helt enkelt, säger Christer Holmgren.

ANNONS

Ni har inte pengarna alltså?

– Just nu ser det ut som ett underskott. Det kommer vi få hantera och se hur vi ska lösa fram till årets slut. Vi lever i en osäkerhet och jag vill egentligen inte uttala mig om hur vi kommer att hantera det.

LÄS MER:Gårdstensbostäders vd saknar information om skolans framtid

En rörig historia

Gårdstensskolans rivning är minst sagt en rörig historia.

Sedan vårterminen slutade förra året har skolan stått tom, öde och övergiven. Eleverna har sedan dess fått undervisning på en annan skola i stadsdelen.

Bakgrunden till det är att skolan, under 2017, dömdes ut med hänvisning till "stora allvarliga fel och brister". Det var fukt och mögel, läckande tak och felaktiga materialval som fick rent hälsovådliga konsekvenser. Slutsatsen blev att det antagligen var billigare att riva skolan och bygga en ny.

– Det har aldrig funnits någon oenighet om att riva skolan, utan det har snarare handlat om ekonomin, säger Christer Holmgren.

LÄS MER:Staden har inte råd att riva Gårdstensskolan

Befunnit sig i ekonomisk kris

Under fjolåret befann sig lokalnämnden i ekonomisk kris och för att mildra den bestämde sig politikerna för att skjuta rivningsbeslutet på framtiden.

Bokföringsreglerna säger nämligen att det så kallade restvärdet – alltså det en fastighet är värderad till – ska kostnadsföras i samma ögonblick som beslutet fattas. I Gårdstensskolans fall handlade det om 27,4 miljoner kronor.

ANNONS

LÄS MER:Rivningskostnaderna fortfarande ett olöst problem

Därför valde politikerna att putsa fjolårets resultat med 27,4 miljoner kronor genom att skjuta på frågan.

Men när Alliansen, som styr Göteborg i minoritet, presenterade sin budget för 2020 under förra hösten stod det klart att det saknades pengar för rivning även i år. Nu går alltså lokalförvaltningen vidare med en rivning ändå. Frågan om pengarna får politikerna lösa i efterhand.

Exakt när rivningen sker är i nuläget oklart.

– Nu är beslutet fattat. Sedan ska det verkställas, och det är också en process med upphandling om vem som ska utföra jobbet, säger Christer Holmgren.

ANNONS