Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Axel Darvik, kommualråd och gruppledare för Liberalerna i Göteborg. Bild: Jonas Lindstedt
Axel Darvik, kommualråd och gruppledare för Liberalerna i Göteborg. Bild: Jonas Lindstedt

Beslut: Delvis distansundervisning terminen ut

Möjligheten för högstadieskolor att ha undervisning på distans förlängs terminen ut. Det är upp till rektorer och utbildningschefer att avgöra hur mycket eleverna kan vara på plats i skolan.
– Vi vill ju att eleverna ska kunna komma tillbaka till skolan så mycket som möjligt, men självklart efter rekommendationerna, säger Axel Darvik (L).

De första veckorna av terminen undervisades eleverna på stadens högstadieskolor helt på distans.

Sedan dess har det sett olika ut på olika skolor, beroende på hur coronaläget och möjligheten att hålla distans ser ut.

Inför det beslutet, att eleverna delvis skulle komma tillbaka till skolan, fanns det en oro från lärare och fackförbund.

– Väldigt många lärare är oroliga för att bli smittade. Och att sprida smitta, sa läraren Cecilia Warnholtz, inför att eleverna skulle börja komma till skolorna.

På tisdagseftermiddagen togs beslutet att högstadieskolorna ska ha möjlighet att undervisa delvis på distans terminen ut.

– Resten av terminen får rektor och utbildningschef avgöra tillsammans med smittskyddet hur man på ett smittsäkert sätt kan bedriva undervisning i skolans lokaler, säger Axel Darvik (L), ordförande i grundskolenämnden.

Formellt gäller beslutet till den 30 juni.

LÄS MER: Stor oro för smittspridning när skolorna öppnar

Beroende på hur smittspridningen utvecklar sig i staden, och hur det ser ut på de olika skolorna, är förhoppningen att eleverna efterhand kan undervisas mer på plats i skolan.

– Vi vet ju att undervisning i skolans lokaler och lärandet med riktiga läromedel ger bättre resultat långsiktigt. Men självklart kan vi inte utsatta samhället med för mycket smittspridning, vi vill få ned det, säger Axel Darvik.

Kan behöva stängas

Han säger att man dock behöver vara beredd på att stänga skolor helt om det blir klustersmitta och stor spridning på vissa skolor.

Tidigare i februari rapporterade GP om att en mellanstadieklass och elever på en grundsärskola hölls hemma på grund av coronautbrott.

Samtidigt hade smittspridningen, överlag på stadens grundskolor, gått ned efter jullovet.

LÄS MER: Coronautbrott på två grundskolor i Göteborg

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.