Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Efter att bakdelen av valen brann fick den lyftas bort. Ersättaren tillverkas av samma danska företag som gjorde den första valen. Bild: William Lindstedt, Slottsskogen
Efter att bakdelen av valen brann fick den lyftas bort. Ersättaren tillverkas av samma danska företag som gjorde den första valen. Bild: William Lindstedt, Slottsskogen

Beskedet: Då får Plikta tillbaka sin val

I december brann den enormt populära trävalen på lekplatsen Plikta i Slottsskogen. Nu är det klart när ersättaren – som tillverkas i Danmark – kommer vara på plats.

Det har gått ett par månader sedan trävalen på Plikta eldhärjades. Valen är lekplatsens populäraste klätterställning och efterfrågas i sin frånvaro av många.

– Vi vet att den är saknad, vi får en del signaler från föräldrar och den öppna förskolan i närheten, säger parkchefen Per Åberg.

LÄS MER: Skicka en snickare till Plikta!

Efter en del tragglande med bland annat försäkringsbolag står det nu klart att en ny val är på ingång.

– Vi har pratat med tillverkaren och sagt att vi vill ha den senast midsommar, och det tror jag att de kommer lösa, säger Per Åberg.

Danskbördig

Valen tillverkas av samma danska företag som gjorde den ursprungliga valen 2011. Den transporteras hit i ett stycke men rutschbanan monteras på plats.

Såväl utseende och funktion kommer vara exakt samma som hos föregångaren.

– Den var både populär och fin, så vi ville ha en likadan. Den hade ett stort lekvärde också och det är förstås viktigast på en lekplats. Varför ändra ett vinnande koncept, säger Per Åberg.

Han är glad över att valfrågan till sist går mot sin lösning.

– Det känns jättebra. Det kommer bli många glada miner när den är på plats, säger han.

LÄS MER: Brand i valen i Slottsskogen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.